60 km/ó sebességhatár, előzni tilos az autópályán, az éjszakai vezetési tilalom eltörlése

A svájci közúti hivatal új forgalomirányítási szabályokkal kísérletezik, hogy csökkentse a dugókat az utakon. Az egyik ötlet, ami a svájciak szerint legalább annyira idegesítőnek tűnik, mint a dugó, az, hogy forgalmas időben 60 km/órára csökkentsék a sebességhatárt.

A svájci kormány három javaslatból álló csomagot készített, amelyek célja az autópályák forgalmi torlódásainak csökkentése. A szándék az, hogy csökkentsék annak a lehetőségét, hogy „beálljon” a forgalom a pályán. Ehhez olyan forgalomirányítási eszközök bevetését fontolják, mint hogy csúcsforgalomban csökkentsék a kamionok számának, vagy hogy a teherautók ne előzhessenek az autópályán.

Drákói szigor az autópályákon csúcsidőben

A Bundesamtes für Raumentwicklung (ARE), azaz a szövetségi területfejlesztési hivatal szerint a forgalom zavartalan haladását csakis drákói sebességkorlátozással lehet elérni.

Ezt perdig 60 km/órás sebességkorlátozással kívánkák elérni az autópályán csúcsidőben – ez a korlátozás minden járműtípusra vonatkozna.

A hivatal szerint ez a szigorú sebességhatár csökkentené a forgalmat, megkönnyítené a manőverezést és csökkentené az ütközések valószínűségét is.

A Szövetségi Útügyi Hivatal, (Bundesamt für Strassen – Astra) szóvivője, Benno Schmid így nyilatkozott a Nau.ch lapnak:

„Megvizsgáljuk, hogy a sebességharmonizációs rendszerek jobban tudják-e rendben tartani a forgalmat a 60-as tempónál, mint a 80-nál.”

A sebességharmonizációs rendszerek elektronikusan vezérelt sebességkijelzők, amelyek a rögzített forgalomtól függően automatikusan változtatják a maximális sebességet. Ezt láthatjuk az „okos” autópályákon lévő kijelzőkön.

Az Astra jelenleg modellszámítások segítségével határozza meg, hogy a 60 km/órás sebességkorlátozás hogyan befolyásolhatja az ilyen rendszereket. Ha az eredmények pozitívnak bizonyulnak, kísérleti tesztre kerülhet sor. A döntést azonabn csak 2023-ban fogják meghozni.

A fuvarozóknak már az ötlettől is égnek áll a hajuk

Az ACS autóklub és a svájci Astag haszongépjármű-szövetség nem sok jót gondol a sebességhatár 60 kilométer/órára való csökkentéséről. Thomas Hurter, az ACS elnöke úgy gondolja, hogy a forgalomirányítás a változó maximális sebességgel rendben van, de a 60-as tempóval túl messzire mennek.

A 80 kilométer/órás sebességcsökkentést rendben van, mondja Schmid, az Astra szóvivője. Ennek hatására az érintett szakaszokon a korábbinál simábban halad a forgalom, és kevesebb baleset történik.

Az éjszakai vezetési tilalom eltörlése

A forgalmi fennakadások csökkentése érdekében a svájci kormány másik tervezett intézkedése az lenne, hogy csúcsidőben csökkentené a kamionok számát az utakon mégpedig úgy, hogy az éjszakai vezetést szorgalmazná az áruszállítás esetében.

A kormány az egy évtizede bevezetett éjszakai vezetési tilalmat (Svájcban este 10 és hajnali 5 között kamionstop van) feloldva arra szeretné ösztönözni a közúti fuvarozókat, hogy mégis inkább sötétben közlekedjenek.

Előzni tilos

Ami az autópályán történő előzést illeti, a svájciak azt fontolgatják, hogy betiltják ezt a manővert a teherautók számára. Ez a korlátozás egy országos tilalom formájában valósulhat meg, amely minden útra érvényes lenne, ahogy azt Szlovéniában nemrégiben vezették be.

Időközben a svájci Astag közlekedési szövetség már reagált ezekre a javaslatokra. Véleménye szerint az autópályák ilyen jelentős mértékű forgalmi fennakadásának csak negatív hatásai lesznek, mivel az alacsonyabb kategóriájú útvonalakhoz vezető alternatív utak tömegesebb használatára ösztönzi a járművezetőket.