Panaszkodnak a román horrorkaravánok sofőrjei: szerintük kekeckednek velük a magyar rendőrök a határon

Szinte napi rendszerességgel fennakadnak a magyar–román határátkelőhelyeken a Romániába tartó túlsúlyos járművek. A vétkes sofőröket a magyar rendőrök több százezer forintra bírságolják, és csak a túlsúly megszüntetése után léphetnek ki az országból.

Közösségi oldalakon vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a magyarországi rendőrök a magyar–román határátkelőknél ,,kekeckednek” a Romániába tartó sofőrökkel a szállítmány túlsúlya miatt. A valóságban nem rendőrségi túlbuzgóságról van szó, hanem a nemzetközileg érvényes szabályok betartatásáról.

Csak akkora teherrel közlekedhet egy jármű, amennyi a forgalmi engedélyében szerepel.

A magyar rendőrség honlapja, a Police.hu weboldal szinte naponta közzéteszi a Romániába tartó és feltartóztatott túlsúlyos járművekkel kapcsolatos híreket. A vétkes gépkocsivezető a több százezer forintos büntetés mellett addig nem hagyhatja el az országot, amíg a túlsúlyt meg nem szünteti. A túlsúlyos utánfutót le kell kapcsolja a vontató járműről, vagy a szállítmányából kell átpakoljon egy másik teherjárműre.

Így történt legutóbb augusztus 3-án a csengersimai határátkelőnél is egy Romániába tartó tehergépjármű esetében. A határellenőrzésen fennakadt romániai teherjármű össztömege 2420 kilogrammal haladta meg a forgalmi engedélyébe bejegyzett, megengedett maximális értéket.Az egyenruhások megállapították, hogy a román honosságú jármű össztömege 2420 kilogrammal haladja meg a forgalmi engedélyébe bejegyzett, megengedett maximális értéket. A rendőrök a 29 éves román állampolgárságú járművezetőt a túlsúly megszüntetésére, és a szabályszegés elkövetése miatt 650 000 forint (8441 lej) összegű pénzbírság megfizetésére kötelezték. Szintén a Csengersima–Pete-határátkelőhelyen akarta elhagyni Magyarországot egy olyan járműszerelvény, amelynek össztömege 1000 kilogrammal haladta meg a forgalmi engedélyben szereplő értéket. A szabályszegés elkövetése miatt a romániai sofőrnek 500 000 forint (6500 lej) összegű büntetést kellett fizetnie.

Szöveg és fotó forrása: kronikaonline.ro

https://kronikaonline.ro/kulfold/a-magyar-roman-hataron-buknak-le-az-europat-megjart-tulsulyos-romaniai-jarm