Látszólag kis dolgok az autópályán

Meghökkentő videó kering a világhálón. Életveszélyes mutatvány szemtanúi lehetünk: egy férfi rohangál a sztrádán, hogy a dolgát végezze. Csakhogy látható ott más is, ami legalább ennyire ijesztő…

Vérmérséklettől függően van, aki szimplán csak mosolyog, akad, aki halványan bosszankodik, de a legtöbben igencsak rémüldöznek egy rövid videót látva, amely a világhálón kering. A zsúfolt M1-esen készített felvétel valóban meglehetősen bizarr: egy kisbusz megáll a belső sávban, kiugrik belőle egy férfi, az araszoló járművek között átrohan a leállósáv melletti, bokros részre, majd rövid idő múlva elindul visszafelé, és a pályán közlekedő gépkocsik, kamionok között odaszalad a rá várakozó járműhöz, bepattan, és a kisbusz már indul is tovább. A férfi egyébként a dolgát végezte, amely bizonyára halaszthatatlan volt. De mégis! „Mindennek van határa, az autópálya és környezete továbbra sem nyilvános WC!” – ezt írta a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt. (MKIF) az esettel kapcsolatos Facebook-posztjában, és ezzel a megállapítással nehéz vitába szállni. A bejegyzést 72 ezren látták, több mint százan szóltak hozzá, sokan a gyakori torlódásra panaszkodtak, többen az út menti pihenők állapotára, az utak mentén elhajigált szeméthegyekre vagy a videón látható helyzet megoldhatatlanságára. Aki pedig az MKIF Facebook-oldalát kezeli, derekasan védi a mundér becsületét, hol arról posztol, hogy a cég igyekszik tisztán tartani az út menti pihenőket, hol meg arról, hogy az autósokat segítő felújítások néha óhatatlanul torlódásokat okoznak. Így lesz egy valóban hajmeresztő történetből sokkal messzebbre mutató vita/párbeszéd, nevezzük, ahogyan akarjuk.

Hanem a legmeghökkentőbb mégsem a mindössze egyperces felvételen látható történet. Sokkal ijesztőbb, ami az eset környezetében megfigyelhető. Leállósávon előző autók, motorkerékpárok, a totyogó autósorok között cikázó járművek, a szabályoknak fittyet hányó ügyeskedők. Merthogy ezek szerint az autópályákon nagyjából bárhol, bármikor készíthető olyan felvétel, amelyen hasonló veszélyes szabályszegők bukkannak fel. És ez valóban ijesztő. Ezúttal nem történt baleset, de mégis: így lesz a kis dologból nagy dolog.

Szöveg és fotó forrása: police.hu