Kutyák a forró autóban: ne hagyd ott!

A nyári hőségben a házikedvencek igényei is megváltoznak. Mire kell figyelni, ha valaki autóval is magával viszi a kutyáját, vagy egy nyaralásra a macskáját?

A kutyákra és macskákra a gazdáik családtagként tekintenek, így nem ritka, hogy a kisállatok a nyaralások állandó résztvevői is. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy a házikedvencek nyáron a szokásosnál is nagyobb odafigyelést igényelnek. A házikedvenc nyaraltatását támogatja, hogy egyre több hotel, üdül, étterem fogad állatokat is.

Néhány jó tanácsot azonban érdemes észben tartani, mielőtt az ember útnak indul a kisállatával. A Budaörsi Állatmenhely szakértői felvilágosítottak minket, hogy közvetlenül indulás előtt már nem kell megetetni az állatot, ugyanakkor fontos meggyőződni több dologról; ilyen például az oltások érvényessége, a chip regisztrálásának ellenőrzése, valamint a nyakörvön a gazda adatait tartalmazó biléta. Az oltási könyv se maradjon otthon!

“Az autókban található biztonsági öveket nem négylábú kedvenceink részére tervezték, így azok egy esetleges balesetnél komoly sérülésveszélyt jelenthetnek a számukra. Az utazás során a részükre kifejlesztett biztonsági öveket kell használni – amelyek a hámhoz csatlakoztathatóak, esetleg szállító kenneleket- és üléseket, vagy rögzíthető szállító boxokat. Az állatok szállítóeszközökben történő utazása azért is fontos, mert kedvenceink így nem zavarják a vezetést, így csökken a figyelem elterelésből adódó balesetveszély. Az utazás során elengedhetetlen az állatok részére ivóvizet, élelmet, szükség esetén gyógyszereket, illetve a megfelelő szellőzést és hőmérsékletet biztosítani. Hosszabb út során érdemes kétóránként pihenőket beiktatni – igazán ez  az emberek számára is jólesik. A pihenő alatt a kutya pórázon sétálhat egy keveset, elvégezheti a dolgát, felfrissülhet.” – fogalmazta meg a Budaörsi Állatmenhely szakértője.

Kutyaszallitas Biztonsagiov
Kutyaszallitashoz speciális biztonságiöv

Az állatokat is védeni kell a hőség káros hatásai ellen. A legfontosabb, hogy semmilyen állatot nem szabad egyedül hagyni az autóban, még pár percre sem!  A hőségben, nyílt napon ugyanis néhány perc is elegendő ahhoz, hogy a zárt utastér extrém forróvá váljon, akár 50 fok fölé is felmelegedjen. A meleg utastérben az állatok hőgutát kapnak, és ha nem érkezik időben segítség, elpusztulhatnak.

Auto Kanikula Kutya
Miként melegszik az utastér a napon, jóidőben

Az állatmenhely arról is beszámolt, mi a teendő, ha a nyári napon egy autóban hagyott kutyát látunk szenvedni? “Ebben az esetben azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot, hogy hangosbemondón keresztül hívják a kocsijához a tulajdonost. Esetleg – természetesen a kocsiban kárt nem okozva – próbáljuk működésbe hozni a riasztót, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost. Ha pár perc alatt nem kerül elő a tulajdonos, fotózzuk le az autót rendszámmal együtt, tehát beazonosíthatóan, benne pedig a kutyát. A személyes adatok védelme miatt a fotókat ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel. Hívjunk parkolóőrt, biztonsági őrt, rendőrt, vagy tanú jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát, minden más károkozás nélkül, utóbbi büntetendő és kártérítést kell fizetni – ha ennek ellenére hatósági intézkedés vagy feljelentés történik, több állatvédő alapítvány ingyenes jogi segítséget/tanácsadást nyújt. Ha sikerült kiszabadítani, itassuk, hűtsük a kutyát. Ha bágyadtságot, szédülést látunk, azonnal vigyük állatorvoshoz. De az autó feltörését tényleg csak nagyon indokolt esetben tegyük!”

Kutya bezárva az autóba
Kutya a kocsiban

A Budaörsi Állatmenhely szakértői pár tanácsot szóltak az autón kívüli kánikulai állattartásról is, hogy miként lehet elviselhetőbbé tenni a kisállatok számára a kánikula napjait: “Mindig fontos elegendő mennyiségű vízről gondoskodni, a lakásban és a kertben egyaránt. A folyadék árnyékos placcra helyezendő, és semmiképp se legyen túlságosan hideg. Érdemes állataink számára egy olyan árnyékos helyet biztosítani, ahová be tudnak húzódni a hőség elől bármely napszakban, illetve hasznos lehet a vizes törölközővel való hűtés is.”

Klímás lakásban tartott állatoknál figyelni kell arra, hogy ne legyen túl alacsony a hőmérséklet. A kutyasétáltatást mindenképp a kora reggeli és a késő esti, hűvösebb időszakra érdemes időzíteni, és feltétlen legyen víz és itatótál kéznél, hogy ha a kutya megszomjazik, ihasson. Az állatnak a séta alatti jelzéseire fontos figyelni (pl.: gyors lihegés, megvastagodott nyál, szédelgés, koordinálatlan mozgás, vörös nyelv vagy íny, hányás, hasmenés), ha szükséges, az állat álljon meg egy árnyékos helyen pihenni. Ha van rá lehetőség, érdemes a kutyával vízpartra menni, ahol megmártózhat – ahogy az embereknél, fontos ügyelni arra, hogy ne túlhevült testtel ugorjon a hideg vízbe. Ha a vízpart nem opció, az udvarban vízzel feltöltött műanyag medence is megteszi, amelyben a kiskedvenc felfrissülhet. Célszerű kerülni a forró aszfaltot és a fémfelületeket, ezek égési sérüléseket is okozhatnak a tappancsokon (fürdés után kiemelten kerüljük ezeket, mert ilyenkor a talppárnák még érzékenyebbek).

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu