Mezőgazdasági munkagépek az utakon

A betakarítási munkák miatt egyre több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a forgalomban.A rendőrség fokozott figyelemre és türelemre, valamint a szabályok betartására kéri a közúton közlekedő járművezetőket.

Már javában zajlanak a nyári betakarítási munkálatok. A közutakon is megjelentek a mezőgazdasági munkagépek. A lassabban haladó járművek mögött feltorlódhat a forgalom, és sok járművezető elveszíti ilyenkor a türelmét. A gyorsabb továbbhaladás reményében  körültekintés nélküli hirtelen előzésbe kezdenek, amellyel balesetveszélyes helyzetbe sodorják magukat és a közlekedés más résztvevőjét is. A lassú járművek előzése fokozott figyelmet igényel. A balesetek elkerülése végett kérjük, hogy legyenek türelmesek és körültekintőek!

Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági munkában résztvevők is tartsák be a közúti közlekedési szabályokat és fordítsanak figyelmet az alábbiakra:

 • A vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek az ellenőrzésnek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is!

• A járművezető köteles az úthasználat megkezdése előtt tájékozódni az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról!

• A járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie!

• A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek az általános KRESZ szabályokon kívül kötelessége betartani a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat is!

• Kizárólag egyéb járműkísérettel lehet közlekedni a 4,5 m jármű/járműszerelvény szélességet meghaladó méret esetében, továbbá minden lakott területen kívüli emelt sebességű útszakaszon!

• Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására, és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is!

• Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!

• A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!

Szöveg és fotó forrása: Police.hu