Még tart a sebességmérési akció

Augusztus 13-ig egyhetes, fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a gyorshajtók kiszűrésére. Az országos kontroll igazodik az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) Speed akciójához.

A szervezet éves akciótervek alapján dolgozik, szabálysértési csoportok szerint ütemeznek célzott ellenőrzéseket, jelen esetben a gyorshajtás a kiemelt szabálysértés. Ezekhez az akciókhoz csatlakoznak a tagországok, így egy időben Európa nagy részén folyik az ellenőrzés. Ennek során az egyéb rögzített szabálysértéseket is büntetik.

Egy nappal az akció kezdete előtt, augusztus 6-án az óbudai rendőrök öt óra alatt 132 gyorshajtóról készítettek felvételt. A Pacsirtamező utcában kilenc, a Szentendrei úton pedig 123 gyorshajtóról készített fotót a traffipax. Az egyik sofőr a megengedett sebességet megkétszerezte, 50 km/h helyett 114 km/h-val hajtott.

Tavaly 668 ezer gyorshajtásos büntetést szabott ki a rendőrség, szemben a 2021-ben rögzített 451 ezer esettel, ami egy év alatt 55 százalékos növekedés.

A kijárási tilalommal és lezárásokkal terhelt 2020-ban viszont szintén sokan szabálytalankodtak, akkor 637 ezer esetben szabtak ki szankciót gyorshajtás miatt. Az elmúlt évek közül 2018-ban 751 ezer szabálytalankodót büntettek meg a zsaruk a sebességhatár átlépése miatt.

A rendőrségi adatok szerint gyorshajtással magyarázható a legtöbb – 28 százaléknyi – személyi sérüléses baleset.

Szöveg és fotó forrása: police.hu