Fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2023. márciusában indította el a „CSAT(T)LAKOZZ!” kampányt, amely a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok megkérdőjelezhetetlen fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon 1976. január elseje óta kötelező a biztonsági öv becsatolása az első üléseken. A hátsó üléseken lakott területen kívül 1993 óta kötelező az övhasználat, 2001. óta pedig lakott területen belül is előírja a biztonságiöv használatot a KRESZ – kis számú kivétellel.

Tavaly, az ORFK-OBB megbízásából készített felmérés szerint országosan a személygépjárművekben a járművezetők 88,5%-a, az első ülésen utazók 87,3%-a, a hátsó utasok 57,1%-a használta helyesen a biztonsági övét. Az út menti megfigyelések alapján az arra kötelezett gyermekek 60,9%-a utazott gyermekbiztonsági rendszerben megfelelően rögzítve, további 25% ilyen rendszerben ült, de nem volt becsatolva, vagy kizárólag felnőtt biztonsági övvel volt rögzítve, a gyermekek 14%-a biztonságiöv-, vagy gyermekvédelmi eszköz használata nélkül utazott.

A „CSAT(T)LAKOZZ!” akciótervében nem csak az ismeretterjesztés szerepel, hanem a kötelező passzív biztonsági eszközök használatának a közúti ellenőrzése is. Csütörtökön, azaz 2023. augusztus 3-án egy ilyen nap lesz, a rendőrség fokozottan ellenőrzi a biztonsági eszközök használatát 6:00 és 21:00 óra között. Az ellenőrzés alapvető célja a közlekedésbiztonság javítása, a személysérüléses közúti közlekedési balesetek számának csökkentése, valamint a baleseti sérülések súlyossági fokának mérséklése.

Szöveg forrása: http://baleset-megelozes.eu

Kiemelt képünk illusztráció!