Július 1-jétől tilos az előzés az autópályákon és gyorsforgalmi utakon

Július 1-jétől Lengyelországban tilos az előzés az autópályákon és gyorsforgalmi utakon a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók számára. A lódzi közlekedési rendőrség drónnal ellenőrizte, hogy a kamionosok betartják-e a tilalmat.

Ezen a héten a lódzi közlekedési rendőrség rendőrei az A2-es autópálya kiválasztott szakaszain végeztek ellenőrzéseket. Egy rendőrségi drón segítségével figyelték, hogy a kamionosok betartják-e az új, ellentmondásos tilalmat.

A tilalom megszegésének büntetése

A rendőrség ismételten felhívja rá a figyelmet, hogy az olyan autópályán vagy gyorsforgalmi úton történő előzésért, ahol csak két sáv van az adott forgalmi iránynak szánt sávban, a kamionos 1000 zloty bírságra (kb 86 ezer forint) számíthat.

Ha ugyanazt a szabálysértést ismételten elkövetik, a bírság 2000 zlotyra emelkedik, és további 8 büntetőpont kerül a sofőr számlájára. Ebben az esetben ezt a sofőrt, miután túllépte a 24 pontot, a képesítések ellenőrzésére utalják”. – teszi hozzá a rendőrség.

„Biztonságos nyaralás” akció

Érdemes megjegyezni, hogy a „Biztonságos nyaralás” elnevezésű rendőrségi akció már folyamatban van, így az elkövetkező hetekben további hasonló akciókra kerül sor.

Ennek célja a közúti kalózok kiszűrése a forgalomból. Az ilyen ellenőrzéseket a fő közlekedési útvonalakon és a nagy forgalmú utakon fogják megszervezni, mert ezeken az utakon történnek leggyakrabban incidensek, köztük sajnos a legtragikusabb következményekkel járó esetek is” – hangsúlyozza a rendőrség hivatalos közleményében.