Fele annyiba kerül a szomszéd ország napi autópálya-matricája, mint a magyar

Az egynapos matrica bevezetésén túl más változás is van az autópályadíj kapcsán Szlovákiában.

Mi történt? Szlovákiában megkezdődött az egynapos autópálya-matricák árusítása – írja a Vezess. Az új típust augusztust 1-től vezették be, ezzel párhuzamosan pedig az éves matricák értékesítését leállították.

Az egynapos változat a vásárlástól számítva 24 óráig használható.

A szlovák napi matrica ára 5,40 euró (2100 forint) – ez kevesebb, mint a fele a magyarországi díjnak, nálunk ugyanis 5150 forintba ugyanez a típus.

Mi lesz az éves helyett? Jön az új, 365 napos matrica, ami a vásárlás napjától számított 364. nap éjfélig érvényes. Az új típus nem érvényteleníti a korábban megvásárolt éves matricákat, amik 2025. január 31-ig érvényesek.

És a magyar egynapos. Magyarországon az egynapos matrica ára 5150 forint. Az ár megállapításánál uniós kitétel, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet. A D1-es kategóriában ez 5153 forint lenne, de a kerekítés miatt végül 5150 forintot kell fizetni. A kormány tehát a legmagasabban kiszabható ár mellett döntött az április 1-jén bevezetett magyar egynapos autópálya-matrica díjszabásánál.