Változások a vadgázolás szabályai körül

Amennyiben egy autóvezető elgázol egy vadat, és nem tudja bizonyítani, hogy a vadat a vadászok hajtották az útra, a vadásztársaság nem lesz felelősségre vonható. Sőt, a vadásztársaság még igénnyel is léphet fel az elgázolt vad megtérítésével kapcsolatban.

Tehát, ha eddig elütöttél egy vadat ott, ahol nem volt kint a vadveszély tábla, akkor a vadásztársaság felelőssége volt a baleset, és ő térítette a károdat. Mostantól azonban már csak akkor fogják ezt megtenni, ha a vadat kifejezetten ők hajtották az útra.

Egyes vadásztársaságok érvelése szerint ezt a változtatás jogos, hiszen az egyre drágább járművek javíttatása egyrészt egyre komolyabb terhet rótt a vadásztársaságokra, másrészt az egyre növekvő városok és csökkenő természetes élőhelyek miatt a vadkárok száma is gyarapodott.

Ez a gondolatmenet ugyan érthető, mégis fontos figyelembe venni, hogy a vadbalesetek nem csak úgy tudnak történni, hogy az autós frontálisan elüti a vadat. Sokszor előfordul, hogy az állatok akár oldalról is nekiugranak az arra haladó járműveknek. Így azok sebessége és a sofőr figyelmessége már lényegtelen, a baleset bekövetkezik. Így biztosak lehetünk benne, hogy ennek a jogszabálymódosításnak különösen autós körökben lesz még komoly visszhangja.

Mit lehet tenni?

Az autóvezetőknek érdemes lehet vadkár-biztosítást kötniük, de mielőtt rohannál ezt megtenni, tudnod kell, hogy ezek a biztosítások általában csak 500.000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését. A megelőzés érdekében érdemes különösen óvatosan vezetni az állatok párzási időszakában és az erdős, nehezen belátható útszakaszokon.

Szöveg és fotó forrása: http://vadalarm.hu