Ennyit ér, ha videód van arról, ki okozta a balesetet

Magánszemélyek számára nem tiltja a törvény az autós menetrögzítő kamerák használatát, ám bizonyos szabályokat be kell tartani. Baleseteknél azonban számos esetben kifejezetten jól jöhet, és a biztosítók is elfogadják a videókat.

Rengeteg olyan felvétellel lehet találkozni a videómegosztó oldalakon, amelyben valamilyen vicces, veszélyes, esetleg tragikus történést rögzített egy autó fedélzeti kamerája. Felvetülhet a kérdés, hogy vajon ezek a felvételek egy baleset esetén mekkora bizonyító erővel bírnak. A válasznak a Pénzcentrum járt utána.

„Tulajdonképpen szürke zónás terület a magyar jogrendben a menetrögzítő kamerák használata” – mondta el dr. Herpy Miklós közlekedési ügyvéd. Konkrét törvény azonban nem tiltja ezeket a szerkezeteket. Az Adatvédelmi Hatóság állásfoglalása szerint ugyanakkor a fedélzeti kamerák használata személyes adatok gyűjtésének számít. Ettől nem válik tiltottá a dolog, ám fontos észben tartani:

ha nem keletkezett olyan felvétel, amit fel akarna használni, akkor rövid időn belül meg kell semmisíteni a rögzített késorokat.

Elfogadják bizonyítékként az autós videókat

A felvételek felhasználása tehát engedélyezett, vagyis bizonyító erejük lehet büntetőeljárásbanszabálysértési eljárásban vagy akár polgári perben is. „Elkülönül egymástól, hogy szabályosan videózgat-e valaki és őrzi meg a felvételt vagy sem – utóbbi esetben legfeljebb megbünteti érte az adatvédelmi biztos, és egy másik kérdéskör, hogy ezt bizonyítékként felhasználják” – mondta a szakember. Fontos ugyanakkor tudni, hogy

egy felvételen nem mindig látszik minden olyan részlet, körülmény, ami fontos a megítélés szempontjából – így sok esetben a videók bizonyító ereje korlátozott.

Ha a videó készítője nem részese a balesetnek, nem köteles nyilvánosságra hozni a felvételt. Ha azonban a hatóság megtudja, hogy rögzítettük az esetet, születhet olyan döntés, amelynek értelmében kötelező átadni a videót.

A fedélzeti kamerák felvételeit a legtöbb biztosító is elfogadja vitás kérdések eldöntésében. Több olyan esetről is beszámoltak, amikor a rendelkezésre álló videóból derült ki, hogy melyik félnek van igaza, mi is történt valójában. Kiemelték ugyanakkor azt is, hogy amennyiben rendőri intézkedésre kerül sor, a rendőrség döntése az irányadó, a kamerák felvételei leggyakrabban megerősítő célt szolgálnak. A díjképzési politikájukba ugyanakkor jellemzően még nem építették be a biztosítók, így egyelőre hiába keresnénk erre vonatkozó bónuszt vagy kedvezményt biztosítás kötésénél.