A gyorshajtás buktatta le a magyar kamionost Németországban

A gyorshajtás buktatta le azt a magya kamionsofőrt Németországban, akinek a teherautójába impulzus-manipuláló volt beépítve. A fuvarozót 800 eurós bírsággal sújtották, és a „javításért” is fizetnie kell.


Múlt pénteken a németországi autópálya-rendőrség felügyelőségének haszongépjármű-ellenőrző csoportja egy magyar teherautónál fedezett fel manipulációs esetet. Az A71-es autópályán haladó autósoknak tűnt fel a teherautós agresszív vezetése, mivel a 18 tonnás jármű a hírek szerint 100 km/h körüli sebességgel haladt Schweinfurt felé.

Első pillantásra a rendőrök a tachográf által rögzített adatok alapján nem találtak sebességtúllépést. A balszerencsés napon a 25 éves magyar sofőr a tachográf szerint 91 km/h-s maximális sebességet ért el.

Az autópálya-rendőröket azonban ekkor alaposabb vizsgálatba fogtak. Amikor ellenőrizték a tachográf utolsó adatait, jelentős eltérést fedeztek fel a kilométerenkénti impulzusok száma és a gumiabroncs tényleges kerülete között.

Ez felvetette az impulzusmanipulálás gyanúját, ami a német törvények szerint újrakalibrálást igényel.

Egy szakszervizben tett későbbi látogatás során több mint 5%-os eltérést mutattak ki, és mindössze 1%-os eltérés is újrakalibrálást igényelt. Megerősítést nyert, hogy a manipuláció eredményeként a teherautó a korábbi utakon valójában 120 km/h sebességgel haladt.

A teherautót a további használatától eltiltották a járműegység megfelelő újrakalibrálásáig.

A magyar fuvarozó viseli a javítás költségeit, és 800 euró bírság-kauciót is kellett fizetnie