Figyelem! Esőben csúszóssá válik az úttest!

Kérjük a járművezetőket, fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Esős időben történő vezetéskor több dologra kell figyelni. Az egyik, hogy az út felülete soha nem patyolat tiszta: a falevelek az útra kerülve csúszóssá, nyálkássá teszik a felületet, amitől az csúszóssá válik. Amennyiben ilyen útszakaszon – a lakott területen belül is – a megengedett sebességhatárt átlépi a sofőr, akár az 50 kilométeres legnagyobb sebesség esőben már túl sok is lehet. Ezt tetézik a rossz látási viszonyok és hogy a lecsökkent tapadás miatt a normál fékút többszörösére lehet számítani, illetve hosszabb reakcióidőre készülhetünk magunktól és a többi autóstól is.
  • Kanyarban lehetőleg vegyék vissza a sebességet! A csúszós úton úgy kell a fékezést végrehajtani, hogy semmiképp ne kényszerítsük vészfékezésre az autónkat, mert könnyen lehet, hogy a mögöttünk haladó jármű a hirtelen fékezés miatt autónkba csapódhat.
  • Csak megfelelő állapotú és keréknyomással rendelkező gumiabronccsal közlekedjenek! A gumik profilmélységét is rendszeresen ellenőrizzék, mert egy esetleges baleset bekövetkezésekor rengeteget javítunk a túlélési esélyeinken. Esőben vezetve ugyanis leeresztett gumikkal a vízelvezető bordák nem tudják megfelelően kiszorítani maguk alól a vizet, így a gépjármű hamarabb megcsúszik.
  • Sajnos azt tapasztaljuk, hogy még mindig rengetegen autóznak világítás nélkül rossz idő, főleg eső esetén is. Jó látási viszonyok mellett, lakott területen belül valóban nem kötelező a tompított fényszóró használata, de nem is tilos. Lakott területen kívül viszont mindig kötelező! Amikor eleve rosszabbul látunk és minket is nehezebben vesznek észre, akár ezen is múlhat egy baleset bekövetkezése.

Szöveg és fotó forrása: http://police.hu