Május végi szigor a szlovák határon

Szlovákia május végén két hétre ideiglenes ellenőrzést vezet be schengeni határain. Ezt Roman Mikulec szlovák belügyminiszter közölte egy biztonságpolitikai konferencia megrendezésére hivatkozva szerdán. Starovic Tibor, az MTI tudósítójának jelentése szerint az intézkedés – amelyről szerdai ülésén hozott döntést Eduard Heger ügyvezető kabinetje – a szaktárca szerint május 24-től június 8-ig lesz érvényben Szlovákia osztrák, magyar, cseh és lengyel határán. Roman Mikulec az intézkedésről azt mondta: ezt a május 29. és 31. között Pozsonyban rendezendő Globsec biztonságpolitikai konferencia vendégei biztonságának szavatolása teszi szükségessé.

A Globsec konferenciát 2005 óta rendezi meg egy azonos nevű pozsonyi atlantista agytröszt, amelynek korábban oszlopos tagja volt a jelenlegi szlovák kormány két tárcavezetője, Jaroslav Nad védelmi és Rastislav Kácer külügyminiszter is. Korábban ilyen léptékű, a konferencia biztonságára hivatkozó intézkedésre nem volt példa. A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Roman Mikulec azt mondta, hogy a széles körű határellenőrzést “aktuális fenyegetések” teszik indokolttá. Arra, hogy a schengeni határokon bevezetett, ideiglenesnek mondott határellenőrzések miért tartanak majd a biztonságpolitikai konferencia után is még egy hétig, a szlovák belügyminiszter nem tért ki.

Szöveg és fotó forrása: http://kreszvaltozas.hu

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02fruhB7tSkuabw8QLuwzyiTco7jcGWMyubbfskCX6eTV3xMj1MWGVK8SEp1H1ufhAl&id=100064446229669