Tízmillió eurós őrzött kamionparkoló épül az M1-es autópálya mellett

A fuvarozás 70-80 százaléka közúton zajlik az Európai Unióban, miközben idehaza 8-10 ezer sofőr hiányzik a szakmából – többek közt a szociális körülmények hiánya miatt. Ezen segíthet az a fejlesztésben, melyben a Logistic Invesment Kft. 10 millió euróból – ennek fele uniós támogatás – 260 férőhelyes őrzött kamionparkolót alakít ki az M1-es autópályánál Győrszentiván magasságában a következő három évben.


Sajtótájékoztatón mutatták be az induló projekt részleteit ma Győrben. Filep Géza, a beruházó Logistic Investment Kft. pénzügyi igazgatója kiemelte, hogy a Logistic Invesment Kft. 10 millió euróból – ennek fele uniós támogatás – 260 férőhelyes őrzött kamionparkolót alakít ki az M1-es autópályánál Győrszentiván magasságában ( a 112-es kilométernél) a következő három évben. Mindezt 80 méterre a sztrádától, 2650 méterre az Audi logisztikai központjától és közel a győri ipari parkhoz. A körbekerített, kamerákkal és beléptetőrendszerrel felszerelt 30 hektáros parkoló az M1-es mindkét oldaláról megközelíthető lesz. Létjogosultságát az is adja, hogy az unióban évente 9 milliárd euró kamionfeltöréses bűncselekményből eredő kárt jelentenek be a biztosítóknak, s becslések szerint ugyanekkora összegű kárról nem is tudnak. 

Napi 30 ezer teherjármű halad az M1-esen, s 10 millió halad át rajta évente – emelte ki Simon Róbert Balázs győri  országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy a kamionparkoló mellé majd motel, járműmosó és étterem is épül. Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke hozzátette: a mostani beuházás során a női kamoinsofőrőkre is gondoltak. Thoroczkay Zsolt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztályának vezetője szerint korábban úgy döntöttek, ilyen parkoló építése nem állami feladat, rá lehet bízni azt a piacra. Ehhez azonban támogatásra volt szükség, ami most uniós forrásból adott lett. 

Szöveg és fotó forrása: http://nalunk.ujszo.com

https://nalunk.ujszo.com/gyor/tizmillio-euros-orzott-kamionparkolo-epul-az-m1-esen-gyorszentivannal