Újabb régióban tudja a rendőrség távolról ellenőrizni a tachográfokat

Az új technológiának köszönhetően a németországi Szász-Anhalt tartományban a rendőrség már a teherautók előzetes ellenőrzését is elvégezheti anélkül, hogy a járműveket meg kellene állítani.

A régió hatóságai a közelmúltban öt DSRC (Dedicated Short Range Communications) technológiát használó berendezést kaptak, amely lehetővé teszi egyes tachográf-adatok távoli leolvasását.

Az ellenőrző eszközök többek között felismerik a gyorshajtás, az érvényes járművezetői kártya nélküli vezetés vagy az energia kimaradások adatait” – magyarázta a szász belügyminisztérium a hivatalos közleményében.

Az új berendezés lehetővé teszi az előzetes ellenőrzést. Azt, hogy a digitális tachográfot manipulálták-e vagy visszaéltek-e vele, és ha igen, milyen mértékben, egy részletes ellenőrzés során kell megállapítani. A berendezés tehát lehetővé teszi az ellenőrzések jobb előválogatását, és növeli a tachográf manipulációjának felderítési valószínűségét.

Emlékeztetőül: idén februárban Belgium is csatlakozott azon országok közé, amelyek a DSRC-technológiát használják a tehergépkocsik ellenőrzésére. Ilyen típusú távellenőrzéseket végeznek Lengyelországban, Hollandiában, Dániában, az Egyesült Királyságban és néhány német tartományban is.