Arcon lőheti a sofőrt a volánra szerelt Nissan embléma

A japán autógyártónak egy szokatlan problémát kell megoldania. Kiderült ugyanis, hogy egyes modelljeinél a kinyíló légzsák a sofőr arcába vághatja a volánon található emblémát, amely súlyos sérüléseket okozhat. Eddig állítólag négy ilyen eset történt a világban, konkrétumokat viszont nem tettek közzé.

A visszahívás összesen 463 472 gépkocsit érint világszerte, bár a Nissan tájékoztatása szerint az érintett autók többsége az Amerikai Egyesült Államokban van. Mindez azokat a gyantából készült emblémákat érinti, amelyeket a svéd Autoliv társaság gyártott. A veszélyes embléma a 2008 és 2011 között gyártott Frontier és Titan furgonokban, az Xterra, a Pathfinder és az Armada terepjárókban van. Ugyanúgy érintett a 2008 és 2009 között gyártott Quest MPV, valamint a márkaszervizekben található  körülbelül 11 ezer pótalkatrész.

Azt, hogy miképp fogja orvosolni a problémát a Nissan, egyelőre nem tették közzé, az összes érintett gépkocsi-tulajdonost a következő hetekben fogják értesíteni. A Nissan ugyanakkor figyelmeztetett, hogy elsősorban öregebb gépkocsikról van szó, amelyek jelentős része már tulajdonost cserélhetett, így nem biztos, hogy a márkakereskedéseknek meglesz az aktuális tulajdonosok elérhetősége.

A gyártó ezért arra kérte a szóban forgó modellek tulajdonosait, hogy érdeklődjenek valamelyik márkakereskedésben, rájuk is vonatkozik-e a visszahívás. Az eddigi értesülések szerint más Nissan vagy Infinity modelleket nem érint ez a probléma, s ugyanakkor ez az eset nincs összefüggésben a problematikus Takata légzsákokkal, melyek forgalomból való kiiktatásán dolgozik a Nissan.

A Takata már korábban tájékoztatta a Nissant, hogy légzsákjai idővel meghibásodhatnak. Baleset esetén a légzsákok olyan nagy erővel nyílhatnak ki, hogy a légzsákegység részei izzó fémdarabokat szórhatnak szét az utastérben. Ilyen esetben a fémdarabok súlyos sérülést okozhatnak a sofőrnek vagy az utastársaknak. Ebben az esetben is visszahívással orvosolja a Nissan a prob-lémát.