Majdnem leesett a rakomány

Miután a német rendőrök megállítottak egy furgont, amely egy utánfutót vontatott, amin egy, a megengedettnél nyilvánvalóan nagyobb piaci bódé volt, egy sereg más problémára is fény derült. A nap végére egy újabb trailer, az élelmiszer-biztonsági  hivatal és egy szemétszállító cég is részese lett a történetnek.

Miután a német rendőrök megállítottak egy furgont, amely egy utánfutót vontatott, amin egy, a megengedettnél nyilvánvalóan nagyobb piaci bódé volt, egy sereg más problémára is fény derült. A nap végére egy újabb trailer, az élelmiszer-biztonsági  hivatal és egy szemétszállító cég is részese lett a történetnek.

Csütörtök délután egy szokatlan jármű-kombináció keltette fel a teherautó-ellenőrök figyelmét a Bad Hersfeld-i rendőrautópályaudvaron. A jármű, amelyre felfigyeltek, egy 3,5 tonnás kisteherautó volt, amely egy piaci bódét húzott maga után tréleren. Ami felkteltette a rendőrök figyelmét az volt,hogy a bódé úgy tűntbármikor leeshet.

Az A4-es autópálya egyik parkolójában a rendőrök az ellenőrzés során megállapították, hogy a bódét görgőkre tették, és az alsó részt nem megfelelően rögzítették, ráadásul a hevederek egy része nagyon rossz állapotban volt.

A felügyelők tudósítása szerint egy az erősebb fékezés vagy a hirtelen manőver során a rakomány minden bizonnyal leesett volna – és ez beláthatatlan következményekkel járt volna.

Maga az utánfutó, amely a bódé szállítására szolgált, a rögzítési lehetőségek hiánya miatt eleve alkalmatlan volt ennek a rakománynak a szállítására.

Mivel a vontató hátsó tengelye is erősen meghajlott, felmerült a járműszerelvény túlterheltségének a gyanúja is.

A rendőrök átrakodást rendeltek el.

A furgon belsejébe való betekintés után gyorsan kiderült, hogy az ellenőrzéseknek még koránt sincs vége: a rakodótérben félig konzervált áruk voltak felhalmozva szinte a vontatójármű tetejéig. Összesen 159 műanyag vödör ecetes gomba és egyéb csomagolt élelmiszer volt ott, ami egyértelműen túlterhelte a kisteherautót.

Ráadásul az út során az élelmiszerek egy része már felborult és megsérült a nem megfelelő rögzítés miatt.

Mivel a furgonban nem volt hűtőrendszer, a rendőröknek a rakományrögzítési és túlterhelési problémák mellett most annak is utána kellett járni, hogy élelmiszer-biztonság ügyben minden rendben van-e.

A lejárati idő túllépése és a hűtött élelmiszerek megfelelő hűtőberendezés nélküli szállítása arra késztette az érintett tisztviselőket, hogy a Hersfeld-Rotenburg körzet állat-egészségügyi és fogyasztóvédelmi szakszolgálatának véleményét is kikérjék.

Az élelmiszer-biztonsági szakértő a helyszíni szemle után kimondta, hogy a hűtésre szoruló élelmiszereket és természetesen a már lejárt élelmiszereket is megfelelően kell megsemmisíteni.

A biztonság kedvéért a jármű vezetőjének be kellett nyújtania a hulladékszállító cég által kiállított megfelelő ártalmatlanítási igazolást.

Mivel azonban a szállítójárműben lévő élelmiszereket a kicsi rakodótér miatt nem lehetett megfelelően rögzíteni egy további útra, a hulladékszállító cégnek a rakományt a helyszínen kellett átvennie.

Így az utánfutó leparkolt és még kerékbilicset is kapott, amíg minden szükséges feltétel adott volt az utazás folytatásához.

A sofőr és a jármű tulajdonosa ellen közigazgatási szabálysértési eljárás indult. A megállapított szabálysértésekért kiszabott bírságok összege egyelőre nem ismert.