Vezetéstámogató rendszerek válnak kötelező tartozékká

2024 júliusától minden újonnan értékesített teherautónak és nyerges vontatónak teljesíteni kell a legújabb Általános Járműbiztonsági Rendelet előírásait (GSR). A járművek kötelező biztonsági elemeivel kapcsolatos előírások legutóbb 2019-ben változtak. Az újabb módosítással számos új elemmel bővült a GSR. Ennek kapcsán minden gyártó számára kötelezővé tesznek olyan vezetéstámogató rendszereket, amelyeket jelenleg felárért lehet rendelni a teherautókhoz.

Eszerint 2024 júliusától 8 féle vezetéstámogató rendszer és biztonsági fejlesztés válik kötelezővé a teherautókban. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy az alapfelszereltség része lesz az alkoholszonda („Alkolock”). Ez a rendszer megakadályozza, hogy valaki ittasan indítsa be a motort, ezzel az alkoholfogyasztásból fakadó közúti balesetek csökkenését várják. Kötelezővé válik a holttérfigyelő rendszer is, ami figyelmezteti a sofőrt a kamion mellett felbukkanó kerékpárosokra, gyalogosokra, illetve járművekre. Ez segítség lehet a gépjárművezető számára, ha sávot vált, vagy ha jobbra kíván kanyarodni. Mindemellett az olyan tolatássegítő megoldások, mint a szenzorok, vagy tolatókamerák használata is kötelezővé válik az újonnan forgalomba helyezett teherautóknál és nyerges vontatóknál.

Autópályákon, illetve városi utakon időről-időre előfordul, hogy a dinamikusan haladó forgalmat hosszabb-rövidebb időre megakasztja egy-egy forgalmi helyzetből adódó torlódás. Ebben az esetben jöhet jól a hátsó vészhelyzeti vészféklámpa, ami azt a célt szolgálja, hogy jelezze a közlekedés többi résztvevője felé, ha a teherautónak hirtelen meg kell állnia. Ez a vészhelyzeti vészféklámpa a hátsó lámpák folyamatos villogásával jelez, amikor a sofőrnek vészfékezést kell végrehajtania. A helyes sebesség megválasztásához az intelligens sebesség asszisztens is kötelező lesz, amely figyelmezteti a gépjárművezetőket, ha túllépik az adott útszakaszra vonatozó sebességhatárt.

2024 júliusától a gumiabroncs nyomás figyelő rendszer, ismertebb nevén a TPMS is az elvárt alapfelszereltség része lesz, ami a személyautóknál 2014 óta előírás. Az Európai Unió ugyanakkor az évtized második felében tovább szigorítja a haszonjárművek biztonsági előírásait. 2026-tól kötelezővé válik a gépjárművezető figyelemelterelését felismerő és megelőző rendszer, az ADDW. Ez a rendszer egy infravörös kamerával figyeli a sofőr fejmozgását, valamint azt, hogy a szemei nyitva vannak-e. Ha a vezetéstámogató rendszer rendellenességet észlel, akkor azonnal figyelmezteti a sofőrt. Az ADDW azt a célt szolgálja, hogy a sofőrök figyelmét ne terelhessék el az okostelefonok, vagy egyéb kütyük, illetve, hogy ne aludjanak el a volánnál.

2029-től a fekete doboz is elvárt szériatartozék lesz, illetve az évtized végére a haszonjármű gyártóknak nagyot kell előre lépniük a holtterek megszüntetése érdekében. Bár Nagy-Britannia már nem tagja az Európai Uniónak, de London ezen a téren most is vezető szerepű, ott ugyanis 2024-től csak azok a tehergépjárművek hajthatnak be a város útjaira, amelyek minimum három csillagos minősítéssel rendelkeznek a Direct Vision Standard (DVS) előírásai szerint.

Szöveg forrása: kreszvaltozas.hu

Kiemelt képünk illusztráció!