Új év – új e-matrica |

A milyen díjkategóriába is tartozik a járművem „kérdéskör elsősorban a D1 és D2 kategória esetében szokott fejtörést okozni…azért kell ezt mindenképpen időben tisztázni, mert aki a járművére irányadónál alacsonyabb díjkategóriára vált e-matricát, egészen biztosan számíthat pótdíjas levélre!

Fontos tudni, hogy egy jármű díjkategóriájának helyes megállapításhoz a forgalmi engedélyben szereplő „J” (jármű kategóriája), „F.1” (együttes tömeg) és „S.1” (ülések száma vezetővel) mezőket kell egyszerre figyelembe venni. D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, ha a „J” mezőben „M1” vagy „M1G” jelzés szerepel. Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, vagy a „J” mezőben „N1”/„N1G” kód látható, akkor a jármű egészen biztosan D2 díjkategóriába tartozik.

Megújult https://nemzetiutdij.hu oldalon az E-matrica GyIK-ban ennél bővebb magyarázatot is találtok a vonatkozó kérdésnél:
https://nemzetiutdij.hu/hu/e-matrica/ematrica-gyakran-ismetelt-kerdesek
és használhatjátok ugyanezen az oldalon a vásárlásnál az e-matrica-választó segédet is.

Ha pedig még így is bizonytalanok lennétek, az ügyfélszolgálatok munkatársai segítenek a válasz megtalálásában. Elérhetőségeiket itt találjátok:
https://nemzetiutdij.hu/hu/ugyfelszolgalat

Inkább kérdezzetek, ne kelljen ilyen tévesztés miatt pótdíjas levelet küldenünk, nektek pedig szaladgálni, ügyintézni, stresszelni miatta!

Szöveg és fotó forrása: nemzetiutdij.hu