Vezessünk biztonságosan a ködben is!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait megfogadva a gépjárművezetők sokat tehetnek a közlekedési balesetek elkerülése érdekében a ködös időszakban, nehezített látási viszonyok ellenére is.

A ködben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, mert a legrosszabb vezetési körülmények egyike.  Ez az időjárás jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, és a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok lehetnek az útjában. A lakott területen belüli haladás esetén ilyenkor a közvilágítás sem segít az utazást.

Kérjük fogadják meg a közlekedésre vonatkozó tanácsainkat!

  •  A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől! Ködben közlekedve még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet.
  •  Fontos a követési távolság növelése, hogy a járművünk hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni!  
  • Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva!
  • Fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon!
  • A rossz látási viszonyok miatt ilyen időben fárasztóbb a vezetés, és a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt! 
  • Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!  

      Normál látási viszonyok között ne használjuk a ködlámpát!

  • A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk!

Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, valamint a biztonságunkat sokszorosára növeli!

Szöveg és fotó forrása: Police.hu