Az egyik hiába menekült, a másik magát buktatta le

Elfogtak egy 27 éves és egy 32 éves bolgár férfit a Bács-Kiskun megyei rendőrök embercsempészés gyanúja miatt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőre 2022. december 27-én 8 óra 20 perckor az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében megállított egy bolgár rendszámú Peugeot 406-ost. A sofőr ugyan megállt, de az intézkedést már nem várta meg: kiszállt a kocsiból és elszaladt a rendőr elől.

Rövid időn belül kiderült, hogy a férfi azért iszkolt el, mert a kocsiban rajta kívül kilenc határsértő utazott. A magukat török és afgán állampolgárnak valló férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök azonnal a sofőr keresésébe kezdtek. Bevetettek minden erőt és eszközt, még a Készenléti Rendőrség eszközparkjába tartozó helikoptert is. Ennek eredményeként – alig másfél óra múlva – Ballószög térségen elfogta a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízottja az embercsempészéssel gyanúsítható 27 éves bolgár férfit.   

A történet azonban nem ér itt véget, ugyanis a rendőr épp a külföldi férfival szemben intézkedett, amikor feltűnt neki, hogy egy lengyel rendszámú Land Rover lassítani kezd mellettük, majd gyorsan elhajt. Az egyenruhás értesítette kollégáit a gyanús járműről, akik – a városrendészet munkatársával közösen – a kocsi után eredtek, majd nem messze megállították. Az autót egy 32 éves bolgár férfi vezette.

A gyanú szerint a két bolgár sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak. A 27 éves és 32 éves bűnelkövetőt előállították és őrizetbe veszik. Velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szöveg és fotó forrása: Police.hu