Kivonják a forgalomból az éves autópálya-matricát

Az állam eltörli az éves autópálya-matricákat Szlovákiában, és csak a 365 naposakat hagyja meg, amelyek a vásárlás napjától lesznek érvényesek. 

TV Noviny szerint sokakkal előfordult, hogy abban a tudatban vásároltak éves autópálya-matricát az év vége felé, hogy az majd a következő esztendőben is érvényes lesz. Csakhogy az csupán a következő év januárjáig szól, így nem elég, hogy az autósok elveszítették pénzüket, de a következő évben vásárolhattak új matricát is.

A közlekedésügyi minisztérium szerint most ennek vége. Andrej Doležal miniszter szerint 2023 év elején lesz kapható utoljára éves autópálya-matrica, ezt követően pedig eltörlik, és csak 365 napos matrica lesz majd kapható. Míg az éves matrica az adott év januárjától a következő év januárjáig szól – tehát az év elejét leszámítva máskor nem érdemes megvásárolni –, addig a 365 napos a vásárlást követő 365 napig van érvényben, és az év bármely napján megvásárolható. Jövő évtől már csak ez utóbbi lesz érvényben.

Az éves matrica tehát hamarosan már a múlté lesz, jön viszont egy új típusú, mégpedig az egynapos. Ennek ára egyelőre nem ismert, bevezetését az unió rendelete írja elő. A miniszter szerint előreláthatóan 2024-ben lesz majd a kínálatban. A jövőben az egynapos európai autópálya-matrica bevezetését is tervezik, ami azoknak lehet majd kifizetődő, akik például több országon keresztül utaznak a tengerhez.

Szöveg és fotó forrása: tachometer.parameter.sk