Tachográfos csalás: a kamionos börtönbüntetést, pénzbírságot, kitoloncolást kapott

Súlyos árat fizetett egy Dániában dolgozó litván teherautó-sofőr, aki csalt a tachográf-kártyával.
Amint arról egy dán lap beszámolt, az ügy egy litván kamionost érint, akiről kiderült, hogy Dániában áruszállítás közben nem csak a saját tachográfkártyáját használta.

A kamionsofőr maga nem jelent meg a bíróságon, de összesen 21 szabálysértésben találták bűnösnek.

Amint azt Pernille Moesborg ügyész kifejtette, a közúti ellenőrök 2020 novemberében arra utasították a sofőrt, hogy álljon meg egy pihenőhelyen Dánia 18-as főútján.

Az ezt követő ellenőrzés során kiderült, hogy a litván sofőr apja tachográfkártyáját használta. Kiderült, hogy ezt már legalább 7 alkalommal megtette, hogy megkerülje a vezetési és pihenőidőről szóló szabályokat.

Ezen szabálysértések és 14 egyéb vezetési szabálysértés eredményeként a teherautó-sofőrt 30 nap börtönbüntetésre ítélték, és összesen 40 750 dán korona (azaz több mint 2,2 millió forintnyi ) pénzbírságot szabtak ki rá.

Ezenkívül 6 hónapra eltiltották a tehergépjármű-vezetéstől Dániában, amit lényegtelenné tesz az a tény, hogy börtönbüntetését követően kitoloncolják, és 6 évre eltiltják az országba való visszatéréstől.

A kamionos szintén litvániai munkáltatóját már 217 000 DKK (11,8 millió forintnyi) pénzbírsággal sújtották a tachográfos csalás miatt.