Biztonságban az utakon télen is

A téli közlekedés számos kihívást tartogat az úton lévőknek, ilyenkor a csökkent látási viszonyok mellett az útviszonyok sem épp ideálisak a legtöbb esetben. A napsütéses órák száma kevés, hamar sötétedik, később kel fel a nap és számos más dolog is nehezíti az úton lévőket: eső, köd, hó és fagy. Az utak sokszor csúszósak, jobban oda kell figyelni ilyenkor. Igaz ez akkor is, ha nagy sebességgel, autópályán közlekedünk. Az autó téli felkészítésének egyik alappillére a megfelelő abroncs megléte, a téli vagy négyévszakos gumi használata ilyenkor elengedhetetlen.

S míg sokan az első nagyobb havazás után cserélik le nyári abroncsaikat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy plusz 7 fok alatt a nyári gumik már nem nyújtják ugyanazt a teljesítményt. Tehát ne a csapadékot, hanem a hőmérsékletet figyeljük. Az autó téli felkészítésének azonban ez csak az egyik része.

 és ablakmosó

A fagyokra is fel kell készíteni a járművet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az ablakmosó folyadékot télire cseréljük. Az ablakmosó, szélvédőmosó folyadékokkal kapcsolatban mindig nézzük meg, hogy milyen hőmérsékletig használhatók. Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő ablakmosó legyen a tartályban, ha nyári folyadékkal megyünk neki a télnek, az magában hordozza azt a kockázatot, hogy a tartály és a vezetékek is szétfagynak. Ha pedig a kásásra fagyott folyadékot megpróbáljunk a szélvédőre pumpálni, akár az ablakmosó motorja is meghibásodhat. Az első éjszakai fagyok már jelzik, hogy itt az ideje a téli ablakmosó folyadékok beszerzésének.

Ezek többféle kiszerelésben és koncentrációban kaphatók, ezek között pedig nagyon sok bekevert folyadékot találunk, melyeket egyszerűen csak a tartályba kell önteni. Ezen kívül kaphatók koncentrátumok is, melyek akár a mínusz 40-70 fokos hőmérsékleten is folyékony állagúak maradnak, értelemszerűen ezeket hígítani kell. Általánosságban a mínusz 20 fok az, amire ezeket a koncentrátumokat hígítani szükséges, lehetőleg desztillált vízzel, ettől hidegebb éjszakák nem nagyon fordultak elő az elmúlt években sem.

Az ablakmosó folyadék mellett nem szabad megfeledkeznünk a ról sem. A  fagyálló hűtőfolyadék a motor hűtésében vesz részt, megakadályozza a motor túlmelegedését, és megvédi a rendszert a korróziótól. A  folyadékok több színben kaphatók, annak, hogy narancs, kék, zöld vagy piros a hűtőfolyadék, nincs jelentősége. Ez csak színezék, melyet a gyártó ad a folyadékhoz. A hűtővíz feladata a víz fagyáspontjának csökkentése és a forráspont emelése, miközben gondoskodik a megfelelő korrózióvédelemről és az alkatrészek kenéséről.

A modern hűtőfolyadékok glikolt tartalmaznak, ezen kívül korróziógátlókat és színezékeket is. A k három fő típusa a szervezetlen savat tartalmazó, a szerves savakat tartalmazó és a hibrid. Fontos, hogy ne keverjük a különböző típusokat, ha bizonyos típusok összekeverednek, az akár folyadék sűrűsödését is okozhatja. Ha pedig tömény  folyadékot vásárolunk, azt csak desztillált vízzel lehet hígítani.