Kamion előtt büntetőfékezett az autós, de azonnal megbánta

Szinte már klasszikus közveszélyes manővert mutatott be egy Ford Mondeo sofőrje Franciaországban. Kemény izmozásba kezdett egy kamionnal, többször erősen fékezett előtte, szinte centiken múlt az ütközés. 

Az ilyen eseteket általában a fedélzeti kamerás felvételek bizonyítják, de ennél a konfliktusnál nem volt szükség a videóra, mivel pont a fékezés pillanatában érte be őket pár motoros rendőr. A járőrök pedig egyből látták, mi a helyzet, és megállásra szólították fel az autóst.

Magyarországon a büntetőfékezés nem szerepel a jogrendszerben, a Büntető Törvénykönyv közúti veszélyeztetés bűncselekményre vonatkozó része alkalmazható ilyenkor. Ha az elkövető  szándékosan úgy lassít, hogy hogy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, ez szembe megy a  KRESZ fékezésre vonatkozó részével, ami kimondja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.  A közúti veszélyeztetés pedig akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szöveg és videó forrása: Vezess.hu

https://www.vezess.hu/hirek/2022/01/11/kamion-elott-buntetofekezett-az-autos-de-azonnal-megbanta/