Jobb lett volna türelmesnek lenni

Súlyos balesethez vezetett a meggondolatlan előzés. A sofőr a manőver közben szembesült a számítottnál nehezebb körülményekkel.

A Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Kaposvári Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a harmincas éveiben járó Kaposvár környéki férfival szemben, aki egy meggondolatlan előzéssel okozott súlyos balesetet. A férfi 2021 júliusában – három utast, köztük egy gyermeket szállítva – Fonyód irányából közlekedett Kaposvár felé egy kistehergépkocsival, amikor egy enyhén emelkedő, de nehezen belátható útszakaszon előzni kezdett egy terepjárót és egy pótkocsit vontató traktort. A vádlott azonban csak az előzés közben észlelte, hogy a lassú jármű nem egy, hanem kettő nehézpótkocsit vontat, ennek ellenére úgy döntött, hogy a több mint 18 méter hosszúságú járműszerelvény előzését folytatja.

A férfi még az ellentétes irányú forgalmi sávban volt, amikor a balra ívelő kanyarban megjelent a sértett autója, amiben ketten utaztak. A vádlott hiába fékezte intenzíven a gépkocsiját, illetve kormányozta azt a bal oldali útpadka irányába, a frontális ütközést már nem tudta elkerülni. Az elkövető gépkocsijában utazók valamennyien be voltak kötve, így könnyű sérüléseket szenvedtek, ugyanakkor a vétlen gépkocsiban utazó két sértett egyike sem használta a biztonsági övet, ezért egyikük súlyos, míg a másik sértett jelentős munkaképesség csökkenést eredményező, maradandó fogyatékosság mellett gyógyuló sérülést szenvedett. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. A fénykép a nyomozó hatóság helyszíni szemléjén készült.

Szöveg és fotó forrása: kreszvaltozas.hu