Indulhat az M1-es autópálya bővítése

Ahogy arról a VG beszámolt, elsőként az M1-es autópálya Bicske és Tatabánya közötti szakaszának kétszer három forgalmi sávra bővítését tervezik elindítani, a munkálatok ütemtervének elkészítése várhatóan az év végéig megtörténik. A koncessziót végző cég feladata lesz az autópálya bővítése mellett új gyorsforgalmi útszakaszok megépítése is: az MKIF tervei között szerepel az M0-s tehermentesítését célzó M81-es kivitelezése. 

Ez Komáromtól 102 kilométer hosszúságban, Székesfehérvár érintésével Sárbogárdig tartott volna, ám ennek kivitelezése a jelek szerint még odébb van. A gyorsforgalmi út tanulmánytervét 2023 első felében fogja megkapni az MKIF a NIF Zrt.-től, amely jelenleg még a projekt gazdája, ezután tudják megkezdeni az engedélyezési és kiviteli tervek készítését. Majd az építéshez szükséges földterületek megvásárlását is el kell indítani. A jelenlegi információk alapján a kivitelezési tevékenységet 2028-ban tudjuk megkezdeni – közölték. 

Ugyanakkor a felújítási és karbantartási feladatokat folyamatosan elvégzik. Ennek már most láthatók az első jelei: zajlik a tél beköszönte előtti felújítás az M1-es autópálya azon részein is, ahol a legsürgetőbbnek ítélték a beavatkozást.