Téli gumi csak egy dolog a téli vezetéshez

Nagyon sokszor olvashatunk arról, hogy milyen fontos a téli időszakban a téli gumi használata. Emellett azonban számos olyan dolog van amire oda kell figyelni a hidegebb időszakban, ha biztonságban szeretnénk tudni saját magunkat és utasainkat, családtagjainkat. A téli időszakra minden autót megfelelően fel kell készíteni.

A téli gumi cseréje, ellenőrzések

Mint már írtuk számtalanszor hallhattuk már, hogy télen téli gumival kell közlekedni. A téli gumi csere elengedhetetlen. Téli gumi választásnál figyeljünk oda arra, hogy a prémium márkák mellett tegyük le a voksunkat, hiszen ezzel biztonságunkat is némiképpen garantálhatjuk. A 4 évszakos abroncsok használatát is érdemes átgondolni, ha esetleg egy keményebb tél elé nézünk. Ha már van abroncsunk a téli időszakra, akkor pedig az ellenőrzésekre kell nagyobb figyelmet fordítani. A gumis műhelyekben ezeket a szolgáltatásokat is igénybe kell venni, így, ha nem áll rendelkezésünkre a megfelelő hely vagy szerszám, akkor az időpontfoglalást már most érdemes megejteni.

A gumis műhelyekben szakemberek ellenőrzik le az abroncsokat és ha szükséges, akkor azok centírozásáról is gondoskodnak. A centírozás lényege, hogy az abroncs megfelelő állapotú legyen, azaz a kerekek súlypontja középre kerüljön, ezáltal az rázkódás nélkül tudjon forogni. A centírozást bevonatos vas és cink keréksúlyokkal végzik el a szakemberek.

A fagyálló hűtőfolyadék és a fagyálló ablakmosó feltöltéséről, ellenőrzéséről vagy pótlásáról is gondoskodni kell

Az autók téli felkészítésének egyik legfontosabb része a fagyálló hűtőfolyadék ellenőrzése. Ha ezt elmulasztjuk akkor sajnos az a motorban okozhat hatalmas károkat. A folyadék hidegtűrése egy mintavétellel akár otthon is könnyedén ellenőrizhető.

A fagyvédelmet legalább -30-35 fokig biztosítani kell annak érdekében, hogy például a jég ne repessze szét a motorblokkot. Ellenőrizzük le a fagyállót és ha szükséges, akkor pótoljuk azt. Mivel a nyári szélvédőmosó egyáltalán nem tartalmaz fagyállót, ezért a talaj menti fagyok idején már érdemes a fagyálló ablakmosót használnunk. Ez az a pillanat amikor a folyadékcserét mindenképpen el kell végezni.

Mire érdemes még felkészülni, ha beköszönt a hideg?

A tél beköszöntével az autó felkészítéséhez hozzátartozik, hogy olyan kiegészítőket is elhelyezzünk a gépjárművekben, amelyek szintén megkönnyítik a téli közlekedést. Mindenképpen készítsünk be jég és hókaparókat, valamint legyen nálunk jégoldó is. Reggelente biztosak lehetünk abban, hogy a jégoldó folyadék segítségével sokkal gyorsabban megszüntethetjük a szélvédő lefagyását. Ha az autónk fűtéssel is rendelkezik, akkor a nagy hideg előtt érdemes egy próbának alávetni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen annak javításáról gondoskodni.

Amennyiben az ülések is fűtöttek, akkor természetesen ezek ellenőrzése se maradjon el. A téli időszakban arra is kell gondolnunk, hogy bármikor elakadhatunk útközben így a bekészített meleg ruhák még nagy segítséget jelenthetnek. Ebben az időszakban se felejtkezzünk el a világítás ellenőrzéséről, hiszen telente egészen más látási viszonyokkal kell számolnunk, mint a nyári időszakban. Ilyenkor kiemelt fontossága van annak, hogy a közlekedésben résztvevők jól észrevehetők legyenek az utakon.

A cikk megírásában a Gumiabroncs akciók  oldal volt segítségünkre, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek, ha a gumiabroncsokról van szó.