Van, hogy németnek nézik, van, hogy ukránnak

Már több mint 130 ezer autó jár az új magyar rendszámmal. A frissen forgalomba helyezettek mellett sok autótulajdonos igényelte a „négy betű, három szám” táblát a meglévő kocsijára.

Több mint 130 ezer autóra tették fel az új típusú magyar rendszámot – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton. Az újonnan kiadott rendszámtáblák Magyarországon július elsejétől váltottak a négy betűből és három számból álló kombinációra. Az új rendszámos autók száma októberben jó 30 ezerrel nőtt, így meghaladja a 130 ezret. Az új rendszámtáblák több mint kétharmadát személygépjárművekre szerelték fel. Az újonnan forgalomba helyezett, zöld rendszámos járművek száma 6500 feletti.

Az egyénileg választott vagy egyedileg rendelt jelzések iránti érdeklődés októberben tovább csökkent. Az elmúlt hónapban valamivel 250 alatt maradt az igénylések száma, az országosan mintegy 1500 forgalomban lévő, egyedi rendszám nagyobb részét még júliusban kiadták. A rendszámkiadási adatokat egy teljes évre vetítve közel 400 ezer lenne az Magyarországon először forgalomba helyezett gépjárművek száma, ez meghaladja a tavalyi-, és tavalyelőtti 310-315 ezres darabszámot, és felülmúlja a 2019-eset, amikor 385 ezer mutatott ez a szám. Természetesen a rendszámpótlásokat e számokból le kell vonni, valamint a korlátozott időtartamig érvényes ideiglenes rendszámok számát is,  de erről nem közöltek adatokat.

Szöveg és fotó forrása: kreszvaltozas.hu