Legyen az autóban tűzoltókészülék!

Idén már csaknem 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki a tűzoltók. A tűzesetekben 9 ember sérült meg.

Mikor kigyullad egy autó, akkor nagyon gyorsan kell cselekedni!

  • A Tűzoltóság tanácsai szerint, amint füstöt érzékel a sofőr, azonnal húzódjon félre az autóval!
  • Utána oldalról(!) óvatosan kell felnyitni résnyire a motorháztetőt. Nem szemből, egy nagy mozdulattal, mert akkor hirtelen oxigént kapva a tűz fellángol!
  • A résen kell befújni a tűzoltó készülék oltóanyagát, így van esély a lángok megfékezésére.

A tűz továbbterjedését akkor van esélyünk megakadályozni, ha a keletkezést követően nagyon gyorsan beavatkozunk, azaz megkezdjük az oltást. Az úgynevezett teljes lángbaborulás akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet, mivel a járművek nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak. Nagyon fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor megállás után mindenki hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el biztonságos távolságra a kocsitól. És fontos a segítségkérés 112-es számot hívva.

És milyen tűzoltókészülék érdemes tartani az autóban? Minden tűzoltókészülék matricáján megtalálható az oltóteljesítmény, hogy milyen tüzek oltására alkalmas, illetve a használatának a lépései. A kocsiba a legjobb megoldás egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék. A gépjárműtüzek esetében legfeljebb 1-2 perc van a beavatkozásra! Ezen összetett tüzeknél a hatékony beavatkozás két lépcsőben történhet. Az első szakaszban a porral oltóval elfojtjuk a lángot, a hűtőrácson vagy a motorháztető felpattintásánál a résen át. Második lépcsőben a habbal oltóval le lehet hűteni a felforrósodott alkatrészeket.

Szöveg és fotó forrása: kreszvaltozas.hu