Letarolta a terelést jelző táblákat


A gyorsforgalmi utakon a munkaterületekhez kapcsolódó terelések kiépítése nem hasraütésre és csak úgy hipp-hopp megy. Forgalomtechnikai és üzemeltetési szempontokat épp úgy figyelembe kell venni a tervezésnél, mint ahogy azt is, hogy az ott dolgozók és a közlekedők is biztonságban legyenek ezeken a helyeken.A tereléseket adott esetben akár több óra is lehet kiépíteni, attól függ hol és milyen terelést kell bevezetni, viszont sokszor pillanatok alatt zúzzák le őket figyelmetlen autósok.Nemrég az M0-s autóúton és az M31-es autópályán a betontábla elemek cseréjének idejére építettek ki a dunakeszi szakemberek tereléseket.Az M31-esen a terelés kiépítése 1 órát élt meg, amikor a legbelső sávban egy autós nekiment a kihelyezett korlátozó elemek, ennek következtében rengeteg törmelék került az útra. Rá egy napra az M0-n fele annyi ideig, csupán 30 percig tartott a terelés elkészítése után, hogy egy autós ott is taroljon. Egy figyelmetlen sofőr itt a sávos terelőtáblákból négy darabot nullázott le.
 
A terelések helyreállítása, a törmelékek eltakarítása mind plusz időt vesz igénybe. De nemcsak emiatt, hanem a többi közlekedő és az ott dolgozók testi épsége miatt is kéri a Magyar Közút, hogy minden esetben figyeljék az előjelzéseket, a forgalmat, soroljanak be időben az elfogyó sávokból, hogy elkerülhetőek legyenek a hasonló esetek.
 
A betontáblák cseréje egyébként alapvetően néhány nap: a bontás, újra terítés, hézagkiöntés és festés viszonylag rövid ideig tart, viszont a speciális beton technológiájából adódóan 28 napos a szilárdulási ideje, így bár látványos munkavégzés nincs most ezeken a helyeken, de a korlátozásokat a betonelemek megfelelő kötésének idejére fent kell tartani.