72 millió forintot csalt össze édességek fuvarozásával

Külföldre tervezett szökése előtt elfogták a szigetszentmiklósi rendőrök azt a 49 éves férfit, aki édességek fuvarozásával csalt. Több mint 70 milliós rakományait – az eredeti végállomások helyett – egy vecsési telephelyen depóztatta. Még eladás előtt sikerült hiánytalanul lefoglalni és visszaadni.

Egy hónappal azután, hogy egy korábbi csalási ügye miatt elrendelt bűnügyi felügyeletét a bíróság megszüntette, a 49 éves férfi újabb csalásra vetemedett – a gyanú szerint. Megvásárolt egy fuvarozó céget, ám annak kialkudott árát a mai napig nem fizette ki. Ettől függetlenül a vállalkozását beindította, sofőröket alkalmazva vett fel megrendeléseket alvállalkozóktól. A megrendelések vállalt teljesítését azonban egészen máshogy intézte, mint ahogyan kellett volna.

Kamionjaira a külföldi telephelyeken történt bepakolás előtt lopott rendszámot szereltek, majd a rakománnyal elindulva visszarakták a valódi rendszámot. Ahelyett azonban, hogy a kamionok a vállalt úti cél felé vették volna az irányt, egy vecsési telephelyen parkoltak le.

Ott találták meg a rendőrök azt a 39 millió forint értékű csokoládéval megpakolt teherautót, amely 2022. szeptember 15-én indult Németországból és Franciaországba kellett volna megérkeznie. Mellette állt az a két járműszerelvény, amelyek 2022. szeptember 16-án indultak Hollandiából, rakterükben 17, illetve 16 millió forintot érő, több raklapnyi, egy égitest nevét viselő édességgel.

Kár azonban csak ideiglenes jelleggel érte a gyártó cégeket, a szigetszentmiklósi nyomozók felderítésével az összesen 72 millió forintos készletüket hiánytalanul visszakaphatták.

A 49 éves férfit azonban egy ideig hiába keresték, bejelentett és a rendőrök előtt ismertté vált címein nem találták. Elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, miközben tovább folytatták a hajszát utána – félő volt ugyanis, hogy a nyomozásuk elől külföldre szökne.

Végül 2022. október 25-én egy óbudai lakásban találtak rá, az elfogás azonban életmentésbe váltott: a férfi eszméletlen állapotban, a falnak dőlve ült az erkélyen. A rendőrök mentőt hívtak, miközben próbálták magához téríteni. Bekísérték a konyhába, leültették, figyeltek és vigyáztak rá. Míg a mentőket várták kiderült, alapbetegségei miatt lett rosszul, gyógyszerét nem vette be, csak levegőzni ment az erkélyre, vissza azonban már nem tudott menni. A következő mondatnál újra eszméletét vesztve dőlt volna le a székről, ha az egyik nyomozó nem kapja el. Stabil oldalfekvésbe helyezték, megsürgették a mentőket, akik aztán átvették az ellátást. Véleményük szerint kórházi kezelést nem igényelt, ezért a rendőrök előállították.

Kihallgatásán a gyanúsítás ellen panaszt nem tett, vallomást azonban igen.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az azóta letartóztatott férfi ellen három rendbeli csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.

Szöveg és fotó forrása: Police.hu