Versenyzésből menekülés, majd súlyos baleset

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járásbíróságon.

A vádirat szerint a 21 éves férfit 2022 márciusában Miskolcon, a közúti ellenőrzést végző rendőrök meg akarták állítani, aki miután ezt észlelte, kivonta magát a rendőri intézkedés alól, és sebességét fokozva, több közlekedési szabályt is megszegve menekülni kezdett. Az intézkedő rendőrök egyike felismerte a gépkocsiban azt a járművet, amelyet egy hónappal korábban megállásra intett, azonban a sofőr akkor kikerülve a hivatalos személyt, elhajtott a helyszínről.

A vádlott – érvényes vezetői engedély nélkül – a megengedett 50 helyett, hozzávetőleg 120 km/h sebességgel közlekedett a lengyel forgalmi rendszámú személygépkocsival, amellyel az üldözésébe bekapcsolódó, szintén megkülönböztető fényjelzést használó, szemből érkező rendőrautónak – a záróvonalat átlépve – frontálisan nekiütközött. Ezután a férfi a járműből kiszállva – segítségnyújtás nélkül – az út menti füves területre futott.

A baleset következtében a szolgálati autóban utazó két rendőr és az elkövető egyik utasa súlyos sérüléseket, míg a másik utas könnyű sérülést szenvedett.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a – jelenleg is letartóztatásban lévő – vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a bíróság halmazati büntetésül ítélje nyolc év börtönbüntetésre és hat évig tartó közúti járművezetéstől eltiltásra.

Szöveg és fotó forrása: Ugyeszseg.hu