Csak egy mozdulat a biztonságos közlekedésért!

2022. október 7-én 18 óra 2 perckor egy 18 éves férfi közlekedett személygépkocsival Mohora belterületén, amikor haladása során egy villanyoszlopnak, majd egy arra közlekedő személygépkocsinak ütközött. A baleset következtében a személygépkocsiban sofőrként utazó férfi és egyik utasa a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt a gépjárműből kizuhant. A sofőr a balesetben életét vesztette, a jármű két utasa megsérült.

A biztonsági öv használata a gépjárművekben kötelező nemcsak a gépjárművezető, hanem utasai számára is, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használata életeket menthet meg! Az eszköz a balesetet megakadályozni nem tudja, azonban annak bekövetkezése esetén a sérülések fokát jelentősen csökkentheti. Használatát sokan mellőzik abból a tévhitből adódóan, hogy a gépjárműbe beépített légzsák ugyanolyan szerepet tölt be, mint a biztonsági öv. Ez azonban nem így van! A légzsák csak a becsatolt biztonsági övvel együtt fejti ki azt a védelmi hatását, amiért kifejlesztették. A baleset időpontjában kinyíló légzsák, a biztonsági öv nélkül nem alkalmas az előre lendülő test megtartására.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy elinduláskor mindig csatolják be a biztonsági övet és hívják fel utasaik figyelmét is a használatára! Csak egy mozdulat a biztonságosabb közlekedésért!

Szöveg és fotó forrása: Police.hu