Balesetet okozott egy büntetőfékező sofőr

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye szerint a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 36 éves férfival szemben. Az elkövető 2020 nyarán, az Egér úton olyan közlekedési szituációba került, hogy lassítania kellett, mert előzési szándékkal sávot váltott elé egy nála lassabban haladó sofőr. Az elkövető ettől olyan ingerült lett, hogy bevágott a másik sofőr elé, majd lefékezett. Ekkor a lassításra kényszerített autó anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy üres-e a belső sáv, sávváltással ki akarta kerülni, de e manőver figyelmetlen végrehajtása miatt egy, a belső sávban haladó autóval összeütközött. A vádlott megállás nélkül elhajtott a helyszínről.

A vádirat szerint a férfi 2020. augusztus 22-én, délután, érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett autóval Budapesten, a XI. kerületben, az Egér úton a belső forgalmi sávban, a megengedett 70 km/óra helyett kb. 85 km/óra sebességgel. A vele azonos irányban közlekedő másik sofőr az irányjelzőt szabályosan használva a külső forgalmi sávból haladva előzés miatti sávváltás után elé került. A vádlottnak emiatt – a megengedettet egyébként is túllépő sebességről – lassítania kellett, azonban vészfékezésre nem kényszerült, majd a másik autó az előzést végrehajtása után visszatért a külső forgalmi sávba.

A férfi a közlekedési helyzet miatt ingerült lett, és ahelyett, hogy továbbhaladt volna, a külső sávba visszatért jármű mellett elhaladva a sofőr felé mutogatott. Ezután gyorsított, majd az autójával befurakodott a sértetti jármű elé, és lefékezett. A szándékos és közvetlen veszélyhelyzetben a sértett erőteljesen fékezett. Majd a sértett a lassan guruló elkövetői autó kikerülése mellett döntött, ezt a manővert azonban figyelmetlenül hajtotta végre, így nekiütközött a belső forgalmi sávban szabályosan haladó gépkocsinak. A balesetben senki nem sérült meg. A vádlott a másik két jármű ütközését észlelte, ennek ellenére nem állt meg, hanem a lehúzott ablakon kinyúlva, a hüvelykujját mutatta a sértettek felé, majd elhajtott.

A vádlott a szándékos, a közlekedési szabályokat súlyosan sértő un. „büntetőfékező” manőverével közvetlen veszélynek tette ki a két összeütköző jármű vezetőinek és utasainak az életét és testi épségét. A baleset következtében a két ütköző járműben összesen több mint 1.500.000 forint kár keletkezett. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a férfit közúti veszélyeztetés bűntettével, valamint 2 rendbeli rongálás bűntettével vádolja. A kerületi ügyészség arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, a férfival szemben büntetővégzéssel felfüggesztett szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést szabjon ki, továbbá határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu