Közel 4 millió eurós bírságot kapott a román teherautó-sofőr

Egy román teherautó-sofőrt hatalmas pénzbírságra, kártérítésre és börtönbüntetésre ítéltek, mert hamisított luxuscikkeket szállított. A kamionos ártatlannak vallja magát és fellebbezett az ítélet ellen.

A francia bíróság előtt zajló per egy román sofőrt érintett, akit 2019 augusztusában a La Manche-csatorna előtti Coquelle terminálon értek tetten, amint kínai hamisított luxustermékeket szállított.

Ezek között volt 293 db hamis Rolex óra, 468 db hamis Dior-karkötő és 468 db Puma póló és rövidnadrág. A teherautóban összesen 18 ezer hamisított termék volt, amelyeket a 43 éves románnak Angliába kellett volna szállítania.

A kamionos ügyében az első ítéletet idén január 12-én hozta meg a francia bíróság. A férfit hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 3 728 320 euró (több mint 1,5 milliárd forint) vámbírságra ítélték. A polgári perben részt vevő három márkának 114 ezer euró (kb 46,6 millió forint) kártérítés, valamint 2500 euró (kb 1 millió forint) perköltség megfizetésére is kötelezték – írta meg a Le Voix du Nord című francia napilap.

A sofőr fellebbezett az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy semmi köze a rakományhoz. „Én csak egy egyszerű sofőr vagyok, nem tudom, mi volt a járműben, mert nem voltam ott, amikor a rakományt berakodták” – a fellebbviteli tárgyaláson fenntartotta vallomását.

A másodfokú bíróság idén szeptember 1-jén helybenhagyta a férfi bűnösségét megállapító korábbi ítéletet, és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A sofőr számára megnyugtató módon a bíró nem tartotta fenn a több mint 3,7 millió eurós bírságot, és a kamionos által fizetendő kártérítés összegét három márkára (Rolex, Dior és Puma) csökkentette.

A sofőr összesen 9,9 ezer eurót és 2 ezer euró perköltséget fog fizetni (ez összesen kb 4,8 millió forint).