Bármikor kiterelhetnek ellenőrzésre a kormányhivatalok az utakról

Harminc helyszínen több száz gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérhetik fel.

A fővárosban naponta három-három, Debrecenben, Győrben és Szegeden pedig egy-egy helyszínen végeznek kitereléses közúti ellenőrzéseket a kormányhivatalok szakemberei.

A műszaki vizsgálóállomásokon alkalmazott megoldásokkal megegyező technológiákkal a benzines járműveket gázelemzővel, a dízeleseket füstölésmérővel vizsgálják. Idén új elemként részecskeszám-mérésre alkalmas eszközzel bővül a bevetett műszerpark. A szemrevételezés során jellemzően szivárgásokat, a környezetre káros meghibásodásra utaló nyomokat, akár szabálytalan módosítás jeleit is észlelhetik a kollégák.

A Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával megvalósuló akciónak köszönhetően a járművezetők megismerik autójuk állapotát, tudomást szerezhetnek az esetleges problémákról. A kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsikat két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálatra kell vinni. A negyedszázados múltra visszatekintő Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció az Európai Mobilitási Hét állandó hazai kísérőprogramja.

Szöveg és fotó forrása: kormany.hu