Külön jogosítvány sportautókra

Bár valószínűleg sok sofőr vágyik rá, több száz lóerős autókat vezetni teljesen más, mint egy hétköznapi autót, és ez nem csak az élményt jelenti.

Egy ilyen autó biztonságos üzemeltetése külön kompetenciákat igényel, és attól még, hogy valakinek van több millió dollárja egy ilyen autóra, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rendelkezik is ezekkel. Dél-Ausztráliában egy 2019-es baleset nyomán most külön jogosítványt terveznek bevezetni a sportautókra.

Halálos példa

2019-ben egy Alexander Campbell nevű férfi elvesztette az irányítást Lamborghini Huracanja felett a dél-ausztráliai Glengowrie-ben, a jármű így egy kínai étterembe csapódott, amelynek következtében az ott étkező 15 éves, Sophia Naismith életét vesztette, valamint egy további vendég megsérült. A férfit idén augusztus 18-án ítélték el, ám sokan ellenezték a bíróság döntését: a veszélyes vezetéssel okozott haláleset helyett mindössze a megfelelő gondosságot hiányoló vezetésért ítélték el. A büntetését későbbi időpontban fogják kiszabni. Paul Muscat bíró szerint, aki esküdtszék nélkül vezette a tárgyalást, azt mondta, kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani, hogy Campbell szándékosan, veszélyes módon gyorsított volna.

A döntés nyomán Dél-Ausztrália miniszterelnöke ígéretet tett a közúti biztonsági törvények megreformálására, hogy a nagy teljesítményű sportkocsik vezetőinek szigorúbb engedélyezési előírásoknak kelljen megfelelniük. Az új tervezett szabályok szerint a „nagy teljesítményű szupersportkocsik” vezetőinek egy speciális képzést kell majd elvégezni, akárcsak a motorkerékpárokra vagy nehézgépjárművekre érvényes jogosítványok esetén. Továbbá az utak biztonságosabbá tétele érdekében tervezik a kipörgésgátló kikapcsolásának betiltását a nagy teljesítményű járművekben.

Emellett Dél-Ausztrália meg akarja erősíteni azokat a törvényeket, amelyek megtiltják, hogy az emberöléssel vádolt sofőrök megtartsák jogosítványukat addig, míg az ügyüket tárgyalják.

Peter Malinauskas, Dél-Ausztrália miniszterelnöke elmondta, kormányának célja, hogy ezeket a reformokat az év végéig bemutassa a Parlamentnek. „Egy elit, nagy teljesítményű sportautóhoz, mint például egy Lamborghinihez, magas fokú vezetői kompetencia szükséges” – mondta Malinauskas a 7News Adelaide által megosztott sajtótájékoztatón. “És ezt előzetesen tesztelni kell, mielőtt egy ilyen autót megvásárolnának és vezetnének.” Mindezt annak érdekében, hogy előzetesen meggyőződjenek róla, hogy a sofőr képes vezetni az autót anélkül, hogy a közlekedés többi szereplőjét veszélyeztetnék az ausztrál utakon.