A figyelmetlenség ára

Nyitva felejtett darujával levágta egy teherautós a vasúti felsővezetéket.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétség és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította egy darukezelő férfit. A férfi a munkája végeztével egy vasúti átjárón áthaladva a nyitva felejtett darujával leszakította a felsővezetéket, ami zárlatot okozott, veszélyeztetve a vasúti közlekedésben résztvevők életét, testi épségét.

A gyorsított eljárásban felelősségre vont darukezelő férfi – az ügy terheltje – 2022. július 6-án Kecskeméten munkája végeztével elmulasztotta a munkagép emelőkarját visszacsukni és a nyitott állapotban felejtett daruval visszaindult a cég telephelyére. Útközben egy vasúti átjárón áthaladva a nyitott daruval nekiütközött a villamosított pálya felsővezetékének, ami az ütközés következtében leszakadt és zárlatot okozott. A baleset személyi sérüléssel nem járt, azonban a vasút, mint közösségi közlekedési üzem működését a terhelt figyelmetlenségből eredő mulasztása jelentős mértékben megzavarta. A felsővezeték leszakadása miatt a vonatközlekedés több mint 8 óra hosszára megbénult. Ezidő alatt 26 személyvonat és 12 tehervonat maradt ki, ami mintegy 2500 utast érintett. A személyszállító vonatok pótlására 62 autóbusz járatot kellett indítani.

A terhelt megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint a közúti közlekedésben résztvevők kötelesek úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessék, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzanak és ne zavarjanak. Az ügyészség a férfit közlekedés biztonsága ellen elkövetett gondatlan vétség és közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétsége miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Kecskeméti Járásbíróság a terheltet a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és ezért őt 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet minden érdekelt tudomásul vette, így az jogerős.

Szöveg és fotó forrása: Kreszvaltozas.hu