Egy ember élete is múlhat rajta

381… idén már ennyi alkalommal voltak máshol a tűzoltók, mint ahol lenniük kellett volna, és nem azért, mert eltévedtek. Hanem azért, mert szándékosan megtévesztették őket!

Legutóbb például hétfőn, amikor valaki azzal telefonált be a Zala megyei műveletirányításra, hogy Nagykanizsán egy családi ház udvarán műanyag szemetet égetnek. A város hivatásos tűzoltói annak rendje és módja szerint kivonultak az esethez, ahol viszont semmi nyoma nem volt tűznek.

Azt természetesen a tűzoltók is tudják, hogy tévedni emberi dolog. A problémát sosem az jelenti, amikor valaki segítő szándékkal tárcsázza a 112-t. A baj akkor kezdődik, amikor valaki jó tréfának, emberes virtusnak gondolja a készenléti szolgálatok szándékos megtévesztését, felesleges riasztását.

Ha nem megy fejből, álljon itt néhány szempont, amely megkönnyíti annak eldöntését, hogy vajon megéri-e félrevezetni a tűzoltókat:
– amíg a fals helyszínen vannak, nem lehetnek máshol, ahol talán egy emberi élet van veszélyben.
– ha egy valós esethez egy közelebbi tűzoltóságról nem indítható egység, mert éppen feleslegesen tartózkodik egy sosemvolt kárhelyen, akkor távolabbról mennek a tűzoltók, és előfordulhat, hogy az már későn lesz.
– a szándékosan megtévesztő jelzés szabálysértés.
rendőrségi eljárást von maga után
– pénzbüntetést szabnak ki rád, sőt, akár elzárás is lehet a tréfa vége.
– ki kell fizetned a tűzoltók vonulásának költségeit.
– előfordulhat, hogy míg te azzal szórakozol, hogy fals helyszínre hívsz tűzoltókat, valamelyik szerettednek segítségre lehet szüksége, de nem jut hozzá, esetleg éppen miattad…

Fotó forrása: Pécs HTP

(A képen látható baleset augusztus 29-én reggel történt Pécs közelében, ahol frontálisan ütközött két személyautó a 66-os úton. A balesethez, melyben hárman megsérültek, a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották. A tűzoltók áramtalanították a járműveket. Az útszakaszon a mentés idejére teljes útzár volt érvényben.)

Szöveg forrása: Katasztrofavedelem.hu