Ámokfutó kamionos

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást a 39 éves georgiai férfi ügyében és vádat emelt ellene a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon.

A vádirat szerint a 39 éves férfi 2021. december 14-én, Szlovákia területén Magyarország irányába haladt a D2-es autópályán nyerges vontatójával és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló, gumiabroncsokat szállító járműszerelvénnyel, amikor a Rajka–Dunacsún határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő szlovák rendőrök intézkedés alá akarták vonni.

A kamionos a jelzésre nem állt meg  és sebességét nem csökkentve közeledett a rendőr felé, akit ezzel a jármű előli elugrásra kényszerített. Később, már Magyarország területén kikerülte az üldözésébe bekapcsolódó és a járműszerelvényt szintén megállítani szándékozó szlovák rendőrautót, amelyet a videón látható módon egy újabb megállításra irányuló szándéknál nekiütközve meg is rongált, újabb rendőrt kényszerítve elugrásra.

A szlovák rendőrök az M15-ös úton megkülönböztető fény- és hangjelzés alkalmazásával próbálták megállítani a teherautót, amely több mint tíz kilométert tett meg Magyarország területén, mielőtt a leállósávban megállt. A férfi néhány percig nem szállt ki a járműből, majd amikor kinyitotta annak ajtaját, menekülni próbált, többször meglökte a szlovák rendőrök egyikét, végül az intézkedésnek aktívan ellenálló elkövetőt a hivatalos személyek megbilincselték és az időközben a helyszínre érkező, magyar járőröknek átadták.

A szándékos ütközés miatt a szlovák szolgálati gépkocsiban 870.000 Ft kár keletkezett.

A nyomozó ügyészség külföldi hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés, továbbá nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolja a férfit.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a jelenleg is letartóztatásban lévő terheltet ítélje halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre, és határozott ideig tartó járművezetéstől eltiltásra.

Magyarország és a Szlovák Köztársaság közötti, a határokat átlépő bűnözés megelőzésében és a szervezett bűnözés elleni harcban folytatott együttműködés alapján a bűnüldöző szerveknek „megengedett olyan személy határon átnyúló üldözése, aki kivonja magát az idegenrendészeti, határrendészeti vagy egyéb rendőrségi ellenőrzés alól, amennyiben ennek során figyelmen kívül hagyja a megállásra felszólító egyértelmű jelzéseket, vagy utasításokat”.

https://www.facebook.com/ugyeszseg/videos/1711435075909432

Szöveg és fotó forrása: Ugyeszseg.hu