Autópálya-matrica lakóautóra

Még most is sokan indulnak nyaralásra, és a lakókocsik és lakóautók szép számmal fordulnak elő a gyorsforgalmi utakon. Mivel az ilyen gépjárművek vezetői gyakran kerülnek bizonytalanságba az úthasználati jogosultsággal kapcsolatban, ezért most nekik szeretnénk segíteni.

Akárcsak a többi jármű esetében, itt is a forgalmi engedélyben szereplő információk a mérvadók: a jármű kategóriáját („J” mező), a szállítható személyek számát („S.1” mező), és a jármű megengedett legnagyobb össztömegét („F.1” mező) kell figyelembe venni.

A 3,5 tonna alatti lakóautók D1 kategóriába tartoznak, ha a forgalmiban a „J” mezőben M1 betűkód szerepel ÉS az „S.1” mezőben az ülőhelyek száma vezetővel együtt 7️ vagy annál kevesebb. Ugyanezen össztömegű járművekre D2-es autópálya-matricát kell viszont vásárolni, ha az említett okmányban a „J” mezőben N1 betűkódot látunk VAGY az „S.1” mezőben az ülések száma vezetővel együtt 7️-nél több.
A 3,5 tonna feletti lakóautók a D2 kategóriába tartoznak, ha a forgalmi engedélyben a „J” mezőben M1 betűkód szerepel, azonban B2-es matricát kell venni rájuk, ha az említett okmányban a „J” mezőben M2 vagy M3 betűkódot látunk.

Némileg más a helyzet, ha egy 3,5 tonna alatti lakókocsit utánfutóként húz magával egy másik jármű, ezekben az esetekben ugyanis a vontató jármű díjkategóriája határozza meg, hogy a lakókocsira kell-e külön vignettát váltani. Ha a vontató jármű D1 díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira nem kell külön matricát venni, elég az előbbire megvásárolni a D1-es jogosultságot. Ha viszont a vontató jármű D2 vagy B2 (busz) díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira külön U (utánfutó) kategóriájú e-matricát is vásárolni kell a vontató járműre vásárolt D2/B2-es vignetta mellé.

További hasznos információkat nemzetiutdij.hu oldalán a Gyakran ismételt kérdések menüpontban találsz: https://nemzetiutdij.hu/articles/article/gyakran-ismetelt-kerdesek.

Szöveg és fotó forrása: Nemzetiutdij.hu