Vesztegetésnek minősül az ebédmeghívás is

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki két pénzügyőrt és egy vállalkozót.

A nyomozó ügyészség 2022. július végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak bevonásával összehangolt akciót szervezett egy vesztegetési cselekmény tettenérése céljából.

A megalapozott gyanú szerint 2022. július 22-én egy pénzügyőr hivatali kötelességét megszegve előre tájékoztatott egy nyírségi egyéni vállalkozót az általa üzemeltetett pálinkafőzdét érintő várható ellenőrzésről. A pénzügyőr a jelzéssel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a vállalkozó az esetlegesen fennálló szabálytalanságokat, illetve jogsértéseket a váratlan ellenőrzés végrehajtását megelőzően megszüntesse, és így a szankciókat elkerülje.

2022. július 25-én a pénzügyőr az előzetes értesítésnek megfelelően kollégájával megjelent a pálinkafőzdében és elvégezték a váratlannak feltüntetett, a valóságban azonban előre bejelentett jövedéki ellenőrzést. Ennek során a vállalkozó a figyelmeztetésért cserébe több fogásos ebédet biztosított, amelyet a pénzügyőrök elfogadtak és elfogyasztottak.

Az összehangolt eljárási cselekmények eredményeként a nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a pénzügyőröket és a vállalkozót, akik lényegében ténybeli beismerő vallomást tettek, bár arra hivatkoztak, hogy a cselekményt nem tartották jogellenesnek.

A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

A fotó a szemlén készült. 

Az üggyel kapcsolatban az ügyészség arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a hivatalos személyeknek az eljárással kapcsolatban adott bármilyen – akár kisebb értékű – ajándék is jogtalan előnynek minősül, így bűncselekményként értékelendő. A korrupciós bűncselekmények pedig minden esetben szabadságvesztéssel büntetendőek és a büntetési tétel független a vesztegetési előny mértékétől, ami jelen esetben a hivatalos személy esetében kettőtől nyolc évig, míg a vállalkozó vonatkozásában egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Szöveg és fotó forrása: Ugyeszseg.hu