Menekülés közben ütötte el a rendőrt

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást a 43 éves Ausztriában élő bosnyák férfi ügyében, és vádat emelt ellene a Soproni Járásbíróságon.

A vádirat szerint a rendőrök 2020. augusztus 17-én este Sopronban ellenőriztek egy osztrák rendszámú Audi A6-os típusú személygépkocsit, amelynek külföldi sofőrje más nevére kiállított osztrák honosságú vezetői engedélyt adott át személyazonosságának igazolására. Miután a férfival szemben alkalmazott légalkoholszondás vizsgálat ittasságot jelzett, a férfi hirtelen elhajtott a helyszínről. A rendőrök megkülönböztető fény- és hangjelzést használva követték a menekülő férfit, közben rádión segítséget kértek, így már két szolgálati autóval próbálták megállásra kényszeríteni.

Az elkövető figyelmen kívül hagyva a közlekedési szabályokat és a rendőrök jelzéseit nagy sebességgel – néhol 115 km/h-val – közlekedett Sopron belterületén, eközben több autót intenzív fékezésre kényszerített, majd a mellette haladó rendőrautó irányába kormányozva járművét annak nekiütközött.

Amikor egy közlekedési szituációban a gépkocsi megállt, és a rendőrök körbekerítették, két rendőr gyalogosan megközelítette az elkövető autóját, aki ekkor nekitolatott a rendőrautónak, majd nagy sebességgel megindult előre úgy, hogy közben a járműve elé álló rendőrt elütötte, aki a motorháztetőre, majd az útburkolatra esett.

A szándékosan előidézett ütközések következtében a szolgálati gépkocsikban közel 2 millió forint kár keletkezett, míg az elütött rendőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A nyomozó ügyészség hivatalos személy elleni erőszakkal, súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, közúti veszélyeztetéssel, továbbá nagyobb kárt okozó rongálással és közokirat hamisítással vádolja a férfit.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a jelenleg is letartóztatásban lévő terheltet ítélje halmazati büntetésül végrehajtandó börtönbüntetésre, határozott ideig tartó járművezetéstől eltiltásra és Magyarország területéről történő kiutasításra.

Szöveg és fotó forrása: Ugyeszseg.hu