Balesetezett, majd elhagyta a helyszínt a fiatalkorú embercsempész

A Kecskeméti Járási Ügyészség embercsempészés, valamint a segítségnyújtás elmulasztásának súlyosabban minősülő bűntette miatt vádat emelt egy 17 éves moldáv fiúval szemben. A fiatal idén tavasszal szír „sétáltató” társa segítségével Magyarországra illegálisan bejutott migránsok szállítása közben lesodródott az útról és balesetet szenvedett, ráadásul sérült embereket maga mögött hagyva elmenekült a helyszínről.

A vádirat szerint a 17 éves moldáv elkövető 2022. március 18-ra virradó éjjel Katymáron a szír állampolgárságú társa segítségével Szerbiából meg nem engedett módon, iratok nélkül bejutott 13 szír migránst az általa vezetett olasz honosságú személyautóba felvette azért, hogy Ausztriába szállítsa őket.

Röviddel az elindulásuk után a bácsbokodi határrendészeti járőrök megkülönböztető jelzést használva meg akarták állítani, és ezért követték a csempész járművet, azonban a vezetői engedélyt sosem szerzett fiatalkorú nagy sebességgel elmenekült. Bácsalmás lakott területén, egy jobbra ívelő útkanyarulatban letért az úrpadkáról, majd onnan az árokba sodródott, végül a kerekein megállt. Ezután a fiatalkorú embercsempész a helyszínről gyalog távozott anélkül, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott volna a balesetben könnyebben megsérült utasainak. Nem jutott messzire, mert a járőrök gyorsan elfogták és őrizetbe vették.

Az ügyészség a fiatalkorút embercsempészés, továbbá segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja, ezért vele szemben fiatalkorúak fogházbüntetésének kiszabását, valamint mobiltelefonok és a csempészjármű elkobzását indítványozza. A letartóztatásban lévő fiatalkorú ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Szöveg és fotó forrása: Ugyeszseg.hu