Három év vezetési tilalom a szabálytalan előzésért

Az lett a kamionos veszte, hogy rendre előzgette a többi teherautót. Kár volt, mert így kiderült, hogy nem csak gyorsan hajtott, hanem megsértette vezetési- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat, valamint a sebességkorlátozója meg volt berhelve. A kamionost 1,6 millió forintnyi összegre büntették meg, a munkaadóját nagyon súlyos pénzbírság fenyegeti.

A délkelet-jyllandi rendőrség múlt hétfőn kapott bejelentést egy dán pótkocsis külföldi teherautóról, amely jóval 90 km/h feletti sebességgel haladt észak felé a Sønderjyske autópályán Kolding közelében. A jármű vezetője több kamiont megelőzött.

A jelzés nélküli forgalmi járőrautó követte a teherautót. Kiderült, hogy a teherautó körülbelül 95 km/h állandó sebességgel haladt. A járőrök megállították a teherautót, és kihívták a Tungvognscenter Syd (teherautó-osztály) tisztjeit, akik részletes vizsgálatot végeztek.

A tachográf leolvasását követően megállapították, hogy a sofőr megsértette a vezetési és pihenőidőket, pl. aznap majdnem 6 órát vezetett megállás nélkül Lengyelországból Dániába.

Az előző 28 nap adatainak átvizsgálása során még néhány ilyen jellegű szabálysértést tártak fel, köztük a kétszeri tachográfkártya nélküli vezetést – írja a dán rendőrség a Facebookon.

A teherautó-sofőrt most 30,5 ezer dán korona (1,6 millió forint) pénzbírsággal sújtják az feltárt jogsértések miatt. Dániában három év vezetési tilalom is vár rá.

A fuvarozó pedig 61 ezer dán korona bírságra számíthat (ami kb. 3,3 millió forint)