Száz embert büntettek meg emiatt

Egy komoly, tehergépjárműveket érintő baleset történt a francia A7-es autópályán. Számos kíváncsi autós úgy döntött, hogy felveszi a jelenetet, és ezzel több tíz kilométeres dugót okoztak. Több mint 100 embert büntettek meg emiatt.

Július 13-án, szerdán két teherautó ütközött össze a francia A7-es autópályán a dél-franciaországi Drôme-ban. Az egyikük félpótkocsija kigyulladt, nagy füstöt okozva. Az észak felé vezető sávokat akkor lezárták, de a déli sávban is 30 kilométeres torlódás alakult ki. Mindezt azok a járművezetők okozták, akik úgy döntöttek, hogy lelassítanak, hogy rögzítsék a baleset helyszínét. A jelenet filmezéséért 103 embert büntettek meg – jelentette be csütörtökön a francebleu.fr helyi portál.

Az emberek szándékosan lassítottak, hogy filmezni tudjanak. Néhány sofőr majdnem megállt, majdnem balesetet okozva” – magyarázta a portálnak Baixas őrnagy, a csendőrség motoros szakaszának munkatársa Malataverne-ből (Auvergne-Rhodan-Alpes régió).

Franciaországban a vezetés közbeni telefonhasználat, sőt még álló helyzetben is (ha a motor jár) 135 eurós bírsággal (és három büntetőponttal) büntetendő. Franciaországban ugyanilyen büntetés jár a baleset helyszínének filmezéséért (135 euró, azaz körülbelül 53 ezer forint).

Büntetések más országokban

Hollandiában is büntetik a járművezetőket a balesetek helyszínének rögzítéséért. Emlékezzünk vissza a két évvel ezelőtti történetre, amikor több tucatnyi autós telefonjával a kezében filmezett le egy balesetet egy Amszterdam melletti autópályán. Akkoriban több tucatnyian kaptak 230 eurós (kb. 91 ezer forint) bírságot. Most azonban Hollandiában 340 eurós (kb. 135 ezer forint) bírsággal sújtják a telefonhasználatot személygépkocsi vagy teherautó vezetése közben.

A németek messze a legkomolyabban veszik a baleseti helyszínek felvételét, és pontos és szigorú szabályokat dolgoztak ki ezen a területen. Ennek oka, hogy nemcsak a telefonok és más mobileszközök használatát tiltják a volán mögött, hanem külön tiltják a baleseti helyszínek és az áldozatok rögzítését is. 2017 májusában Németországban ugyanis olyan szabályozást vezettek be, amely szerint a baleset helyszínének és (élő) áldozatainak filmezése vagy fényképezése bűncselekménynek minősül. Fontos, lényegtelen, hogy a felvételt vagy a fényképeket közzéteszik-e. Már a puszta ténye is büntetendő. Ez pénzbírsággal (akár 1000 euróig) vagy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

2020 júliusában a német kormány kiegészítette a három évvel ezelőtti törvényt. A módosítás értelmében a halálos balesetek áldozatainak fényképezése vagy felvétele bűncselekménynek minősül (201 a StGB – német büntető törvénykönyv), az elhunytak magánéletének védelme miatt. Ugyanúgy büntetik, mint a baleset túlélő áldozatainak felvételét is.