Vádemelés egy Pest megyei műszaki vizsgaállomáson történt vesztegetési ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 50 személy ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádirat szerint a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági feladatokat ellátó vizsgaállomásán kormánytisztviselőként dolgozó négy vizsgabiztos és két pénztáros a járművek műszaki vizsgáztatása, a vizsgaszervezés és egyéb adminisztratív feladataik ellátása során – beosztásukat felhasználva, a 2003-as nyitást követően rövid idővel –, korrupciós rendszert alakítottak ki annak érdekében, hogy jogtalanul rendszeres jövedelemhez jussanak.

A járművek közúti közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárásaiban meghatalmazottként rendszeresen eljáró ügyintézők, az eljárásokkal érintett járművek számához igazodóan jogtalan előnyként különböző nagyságrendű készpénzt fizettek a vizsgabiztosoknak. A hivatalos személyek ezért cserébe gyors és gördülékeny ügyintézést, a hatósági eljárások időpontjainak folyamatos biztosítását, illetve a vizsga alatti kisebb javítások engedélyezését tették számukra lehetővé.

A műszaki vizsgáztatást támogató informatikai rendszer 2009. július 13-án történt elindítása és a vizsgabiztosok 2019. július 02-án történt elfogása között az ügyintézők összesen 55.154 olyan eljárást kezdeményeztek, amelyek során vesztegetési pénzt adtak a vizsgáztatásért. A tarifa előre meghatározott volt, a kezdeti 2.000 forintos összeg eljárásonként 5.000 forintban rögzült, amely később a honosítások esetén 10.000 forintra emelkedett.

A pénztárosok és egy, a vizsgabiztosok munkáját segítő személy a vesztegetési pénzeket a vizsgaállomás különböző – kamerával nem megfigyelt – részein az ügyintézőktől átvették, a műszak végén összegyűjtötték, majd azt az elszámoláskor a teljesítésre vonatkozó feljegyzések megsemmisítése mellett a vizsgabiztosokkal maguk között szétosztották.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Készenléti Rendőrség több egységének – köztük a Vagyon-visszaszerzési Hivatalnak – a közreműködésével végrehajtott nagyszabású bűnügyi akcióban történt az elfogás, melyről videó készült. A fotók a tettenérést követően készültek. 

Az ügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a hivatalos személynek hivatalos eljárásával kapcsolatban adott minden ajándék és pénz bűncselekményt valósít meg.

Szöveg és videó forrása: Ugyeszseg.hu