Túl gyorsan ment, és felborult

Múlt szombat reggel az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán egy trélert húzó kisbusz előzésbe kezdett. A sofőr túl sok Forma-1-et nézhetett, mert úgy vágódott ki a szélárnyékból, mintha DRS zónán belül lett volna a célegyenes végénél. A túl hirtelen kormánymozdulatok és a nagy tempó együtt megbosszulta magát és végül a tréler is megelőzte a kisbuszt. A baleset miatt egy sérültet kellett kéztörés miatt ellátnia a mentőknek, de a helyszínelés ideje alatt, vélhetően a stressz miatt, az egyik utas epilepsziás rohamot kapott.
 
Az ilyen szituációk miatt nagyon fontos, hogy ha vontatmánnyal közlekedünk, akkor tartsuk be a KRESZ szerinti előírásokat!A gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán maximum 80 km/órás sebességgel szabad közlekedni. A sebességet azért kell csökkenteni, mert egy személygépkocsi, kisbusz, busz után kapcsolt utánfutó megváltoztatja a jármű menetdinamikai jellemzőit, vagyis értelemszerűen megnő a tömeg, a hossz és ezzel együtt a fékút is. Ráadásul az egytengelyes, könnyebb utánfutók instabilabbak lehetnek nagy tempónál, ezért is indokolt a sebesség körültekintő megválasztása a gyorsforgalmi utakon is.
 
Vigyázzunk egymásra, tartsuk be a közlekedési szabályokat, nemcsak magunk, hanem a többi közlekedő biztonsága érdekében is!